Teiginiai

PfizerCOVID-19 vakcinose yra grafeno (grafeno oksido). „Rainforest Alliance“ ženklu pažymėti produktai taip pat gali jo turėti.

Verdiktas

Melas. „Pfizer“ vakcinų gamyboje nėra naudojamas grafenas ar grafeno oksidas. „Rainforest Alliance“ su tokiais teiginiais taip pat neturi nieko bendro.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame asmuo rusų k., naudodamas seną Pablo Campra Madrid įrašą, pasakoja apie grafeno arba grafeno oksido žalą žmogaus organizmui. Neva, jo yra vakcinose, todėl jos – toksiškos. Taip pat tiek vaizdo įraše, tiek kituose pranešimuose, kuriuose juo dalijamasi, teigiama, kad produktai su „varlyte“ (tai yra, „Rainforest Alliance“ logotipu) gali kenkti sveikatai.

P. Campra Madrid, University of Almería profesorius, 2021 m. paviešino savo parašytą ataskaitą, kurioje teigiama, kad „Pfizer“ vakcinose yra grafeno oksido. Anot jo, tai reiškia, kad vakcinos yra toksiškos žmogaus organizmui (originali ispanų kalba – čia). Jo teiginiai tada kaip mat pradėjo plisti socialiniuose tinkluose, tačiau netrukus buvo paneigti mokslininkų, o profesorius savo teiginių negalėjo įrodyti.

Klaidinanti žinutė

Visų pirma, pats P. Campra Madrid ataskaitoje teigia, kad jo darbas – niekaip nesusijęs su universitetu. Ataskaita buvo sukritikuota, nes nurodyti tiriamieji pavyzdžiai buvo neaiškios kilmės. Nors teigiama, kad tai – vakcinos pavyzdžiai, to paviešintoje ataskaitoje įrodyti profesorius negalėjo. Todėl negalima teigti, kad atrastas grafeno oksidas – būtent skiepuose (čia). JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) taip pat paneigė, kad vakcinose būtų aptikta grafeno oksido (čia ir čia). P. Campra Madrid ataskaita taip pat nebuvo recenzuota nepriklausomų ekspertų. Todėl nėra pagrindo teigti, kad tai, kas joje parašyta – tiesa.

Nepaisant to, P. Campra Madrid teiginiai ar jo melagingos ataskaitos iškarpos vis pasirodo sąmokslo teorijų skleidėjų gretose (čia). Aprašomas vaizdo įrašas – vienas to pavyzdžių.

Organizacija „Rainforest Alliance“ taip pat dažnai atsiduria sąmokslo teorijų skleidėjų dėmesio centre. Apvalus logotipas, kurio centre pavaizduota varlė, ir užrašu „Rainforest Alliance“, reiškia, kad maisto produktas yra iš šaltinių, kurie buvo sertifikuoti kaip atitinkantys tvarios žemės ūkio ir tiekimo grandinės standartus (čia ir čia). Ši organizacija neturi nieko bendro su vakcinomis. Taip pat – nei komentaruose, nei vaizdo įraše nepateikiama jokių įrodymų, kad „Rainforest Alliance“ produktuose galima aptikti grafeno oksido. Todėl tokią informaciją taip pat galima vadinti melaginga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją