Teiginiai

Ukrainiečiai dabar siunčia nėščias moteris kovoti ir mirti fronto linijose.

Verdiktas

Melas. Ukrainoje nėra privalomos moterų mobilizacijos, tačiau jos gali savanoriškai stoti į Ukrainos kariuomenę. Pastojusios karės toliau tarnauja ne kovinėse pareigose, kol sueina 7 nėštumo mėnesiai. Sužinojus apie nėštumą, karė iš karto pašalinama iš bet kokių kovinių pareigų, o tai reiškia, kad ir iš fronto.

Melo detektoriaus komentaras

Nevyriausybinės organizacijos „Detector Media“, kuri dirba daugiau nei 20 metų, vienas iš tikslų – paneigti Rusijos dezinformaciją. Pastaruoju metu ši organizaciją paneigė ne vieną Rusijos propagandos paskleistą melagieną apie Ukrainoje kariaujančias nėščias moteris, kurios esą siunčiamos net į frontą (čia ir čia).

Skleisti melagingas žinutes socialiniuose tinkluose apie į frontą siunčiamas nėščias ukrainietes galimai paskatino ir JAV tinklalapio „Business Insider“ straipsnis apie nėščias Ukrainos kares, kurios prašo specialių uniformų. Straipsnis pavadinimu „Nėščios Ukrainos karės reikalauja specialių uniformų, kurios tiktų jų augančiam pilvui, nes ketina tęsti tarnybą iki 7 nėštumo mėnesių“ buvo publikuotas dar vasarą.

Klaidinanti žinutė

Tačiau šiame straipsnyje ir paaiškinama, kad nėščios karės iš fronto yra pašalinamos. Nurodoma, kad pastojusios karės toliau tarnauja ne kovinėse pareigose, kol sueina 7 nėštumo mėnesiai. Sužinojus apie nėštumą, karė iš karto pašalinama iš bet kokių kovinių pareigų (čia).

Šiemet Spalio 1 dieną Ukrainoje įsigaliojo tam tikrų profesijų moterų registravimo karo tarnybai įstatymas. Nuo spalio 1 d. 18–60 metų amžiaus medicinos specialistės privalo registruotis į karo tarnybą. Tai taikoma gydytojoms, slaugytojoms, akušerėms, odontologėms ir vaistininkėms. Į specialybę atsižvelgiama ir pagal diplomą, ir pagal faktinę darbo vietą.

Tačiau Ukrainos kariuomenė paaiškino, kad toks registravimasis nėra mobilizacija, o tik žingsnis, kuriuo siekiama apibendrinti duomenis apie medikų rezervą (čia).

Nurodoma, kad į tokį registrą nebus įtraukiamos nėščios moterys, moterys, esančios nėštumo ir gimdymo atostogose, auginančios vaiką vienos arba turinčios 3 ir daugiau nepilnamečių vaikų, taip pat auginančios neįgalų vaiką, kuriam pagal atitinkamą medikų išvadą reikalinga nuolatinė priežiūra, moterys, kurių vyras tarnauja Ukrainos ginkluotosiose pajėgose (čia).

Ukrainos parlamento narės Jevhenijos Kravčiuk teigimu, Ukrainos kariuomenėje šiuo metu tarnauja apie 60 tūkst. moterų, iš kurių – apie 5 000 iš jų tarnauja koviniuose padaliniuose, dirba paramedikėmis ir snaiperėmis (čia).

Ukrainos politikai pradėjo rengti įstatymų projektą, kad į visuotinės mobilizacijos procesą būtų įtraukos ir moterys, tačiau tokius planus labai griežtai įvertino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis savo metinėje spaudos konferencijoje teigė nepasirašysiantis įstatymo dėl moterų mobilizacijos (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją