Teiginiai


Lietuvių dronai naudojami žudyti praeivius Donecke (archyvas).

Verdiktas


Melas. Platinamas vaizdo įrašas yra iš 2023 m. vasario mėnesio, o LRT reportaže minimi pirmieji dronų konstravimo mokymai surengti šių metų vasario mėnesį. Platinamas vaizdo įrašas sudarytas iš dviejų dalių. Pirmojo vaizdo įrašo stambesnis planas atskleidžia, kad vienas iš rudai apsirengusių civilių laikė daiktą, panašų į ginklą, o antrajame vaizdo įraše nukentėjęs žmogus buvo su raudonu rankos raiščiu. Tokie rankos raiščiai naudojami Rusijos kariuomenės Ukrainoje.

Melo detektoriaus komentaras


Platinamas vaizdo įrašas jau anksčiau pasirodė internete. Pirmuosius įrašus galima atsekti iki 2023 m. vasario m. platformoje „X“.

„Ukrainos dronas numetė granatas ant civilių Donecko mieste“, – teigė vienas „X“ naudotojas.

2024 m. LRT pasirodžiusiame reportaže minima, kad Kaune surengti pirmieji mokymai, kuriuose lietuviai savanoriai pradėjo konstruoti dronus Ukrainos kariuomenei (čia). Tad laiko atžvilgiu sąsajos tarp LRT reportažo ir drono vaizdo įrašo nesutampa.

Melaginga žinutė

Ar vaizdo įraše tikrai civiliai?

Nepaisant teiginių, kad vaizdo įraše nukentėjo civiliai, yra ir kitų užuominų, leidžiančių manyti, jog įraše užfiksuoti žmonės yra iš Rusijos kariuomenės arba Donecko liaudies respublikos milicijos.

„X“ platformoje yra užfiksuotas tas pats vaizdo įrašas platesniu kampu. Jame matosi, kad kitas, vienodai apsirengęs praeivis, savo rankose laiko daiktą, panašų į automatą (čia).

Pirmasis vaizdo įrašas, bet platesniu kampu

Antrojo vaizdo įrašo originalas paskelbtas viename „Telegram“ kanale 2023 m. vasario 24 d.

„Sveikinimai MGB [Rusijos valstybės saugumo ministerijos] pareigūnams ir kai kuriems Donecko šiukšliams iš 59-osios brigados. Sveikinimai šiandien buvo pristatyti ir perduoti tiesiai į Donecką“, – teigė vaizdo įrašo skelbėjas „Telegram“ platformoje.

Komentaruose po filmuku nurodyta geografinė padėtis – Doneckas. Kadangi Donecko miestą kontroliuoja Rusija, o nuo 2022 m. spalio mėnesio regione įvesta karo padėtis (čia), nėra neįprasta gatvėse matyti kareivius ar Donecko liaudies respublikos milicijos pareigūnus.

Antrajame vaizdo įraše matosi, kad vienas iš sužalotųjų dėvėjo raudoną rankos raištį. Ukrainoje rusų kariai dėvi raudonus arba baltus rankos raiščius, o ukrainiečių kariai – mėlynus arba geltonus (čia). Ryškūs rankos raiščiai padeda atpažinti ir identifikuoti savo arba priešo stovyklos kareivius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją