Teiginiai

EK ketina pripažinti A. Navalno žmoną tikrąja Rusijos prezidente. Cichanouskaja jau turime.

Verdiktas

Melas. Nors daugelis Vakarų šalių pasmerkė Rusijos prezidento vadinamuosius rinkimus, kuriuos vėl laimėjo Vladimiras Putinas, nei Europos Sąjunga, nei kuri nors jos institucija, pavyzdžiui, Europos Komisija neturi jokių įgaliojimų paskelbti J. Navalnają Rusijos prezidente.

Melo detektoriaus komentaras

Kovo 15 dieną Rusijoje ir Rusijos Federacijos aneksuotose Ukrainos teritorijose prasidėjo trijų dienų prezidento rinkimai. Pagrindinė balsavimo diena – kovo 17-oji. Rinkimuose dalyvavo keturi kandidatai: Vladimiras Putinas, Leonidas Slutskis, Nikolajus Kharitonovas ir Vladislavas Davankovas (čia). J. Navalnajos tarp kandidatų nebuvo, o tai tik dar labiau įrodo, jog teiginys, kad ją ketinama pripažinti tikrąją Rusijos prezidente yra melagingas.
Klaidinanti žinutė

Dar kol kas nepatvirtintais duomenimis, kuriuos pateikė Rusijos Centrinės rinkimų komisija duomenimis, suskaičiavus 99,43 proc. balsų, pirmauja dabartinis šalies vadovas Vladimiras Putinas, surinkęs 87,32 proc. balsų (čia).

Nepriklausoma Rusijos rinkimų stebėjimo grupė pirmadienį pareiškė, kad prezidento rinkimai, kuriuos Vladimiras Putinas laimėjo triuškinamai , surinkęs beveik 90 proc. balsų, buvo patys apgaulingiausi ir korumpuočiausi šalies istorijoje. 2000 m. įkurta „Golos“ yra vienintelė Rusijos rinkimų priežiūros institucija, nepriklausoma nuo valdžios. 2013 m. ji buvo pavadinta „užsienio agentu“, todėl jai buvo uždrausta siųsti stebėtojus į rinkimų apylinkes (čia).

Vakarų šalys pirmadienį pasmerkė Rusijos prezidento rinkimų rezultatus. Lyderiai pabrėžė, kad rinkimai nebuvo nei laisvi, nei skaidrūs. V. Putiną su pergalė pasveikino Kinijos ir Šiaurės Korėjos vadovai (čia)

„Europos Sąjunga apgailestauja dėl Rusijos valdžios sprendimo nekviesti į savo rinkimus ESBO/ODIHR stebėtojų. Tai prieštarauja Rusijos ESBO įsipareigojimams ir užkerta kelią Rusijos rinkėjams bei institucijoms nešališką ir nepriklausomą šių rinkimų vertinimą“, - tokį vertinimą pateikė ES. Ji pridūrė, kad nepripažįsta ir niekada nepripažins nei šių vadinamųjų „rinkimų“ Ukrainos teritorijose, nei jų rezultatų. Jie yra niekiniai ir negalioja ir negali sukelti jokių teisinių pasekmių (čia).

Ir nors Vakarų šalys, ES ir jos institucijos pasmerkė vadinamuosius rinkimus Rusijoje, niekur net neužsimenama apie galimybę tikrąją Rusijos prezidente paskelbti J. Navalnają.

Beje, Sviatlana Cichaouskaja taip pat nėra paskelbta Baltarusijos prezidente, nors visos ES institucijos pasmerkė 2020 metais vykusius Baltarusijos prezidento rinkimus. Juos laimėjo Aliaksandras Lukašenka, o S. Cichanouskaja liko antra (čia)

„ES labai atidžiai ir su vis didesniu susirūpinimu stebėjo įvykius Baltarusijoje. Rugpjūčio 9 d. rinkimai nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi, todėl rezultatų nepripažįstame. Baltarusijos žmonės turi teisę nuspręsti savo ateitį. Europos Vadovų Tarybos nariai išreiškia aiškų solidarumą su Baltarusijos žmonėmis, norinčiais pasinaudoti savo pagrindinėmis demokratinėmis teisėmis“, tokį pareiškimą išplatino Europos Vadovų Taryba, o jame nėra nurodoma, kad ES institucijos teisėta Baltarusijos prezidente skiria S. Cichanouskają (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją