Teiginiai


The Washington Post“ gruodį rašė, kad Kijevo režimas svarsto galimybę sugadinti Kachovkos hidroelektrinę, kad pakeltų vandens lygį Dniepre (ČIA).

Verdiktas


Melas yra tai, kad Ukraina gruodį galėjo svarstyti galimybę sugadinti Kachovkos hidroelektrinę. Panašūs svarstymai buvo gerokai anksčiau, kai vyko pasirengimas puolimui, kurio tikslas buvo atsikovoti dešiniajame Dniepro krante esantį Chersono miestą. Tačiau tuomet atsisakyta imtis tokių priemonių, kaip dalinis užtvankos sugadinimas.


Melo detektoriaus komentaras

„The Washington Post“ praėjusių metų gruodžio 29 dieną išties paskelbė straipsnį – „Charkovo ir Chersono kontrpuolimo rekonstrukciją, paremtą interviu su daugiau nei 35 žmonėmis, įskaitant Ukrainos vadus, Kijevo pareigūnus ir kovines pajėgas, taip pat aukštus JAV ir Europos karinius ir politinius pareigūnus“.

Šiame straipsnyje išsamiai aprašyta ir tai, kaip ukrainiečiai rengėsi Chersono išlaisvinimo operacijai, apie tai pasakojo generolas majoras Andrijus Kovalčiukas, kuriam buvo pavesta vadovauti Chersono kontrpuolimui.

A. Kovalčiukas pasakojo, kad Chersono puolimo tikslas buvo padalinti Rusijos okupuotą teritoriją į vakarus nuo Dniepro upės ir ten „sugauti“ Kremliaus pajėgas. Rusija turėjo apginkluoti ir maitinti savo pajėgas per tris perėjas: Antonovskio tiltą, Antonovskio geležinkelio tiltą ir Nova Kachovkos užtvanką, dalį hidroelektrinės su keliu virš jo.

Abu tiltus ukrainiečiai sunaikino ir jie rusams tapo neįveikiami, todėl Rusijos pajėgos tiesė laikinas pontonines perėjas.

A. Kovalčiukas pripažino, kad dėl šios priežasties buvo svarstyta galimybę upėje pakelti vandenį, kad nebebūtų įmanoma nutiesti laikinų perėjų. „The Washington Post“ citavo A. Kovalčiuką, kuris teigė, kad ukrainiečiai net surengė bandomąją smūgį HIMARS paleidimo įtaisu ant vienos iš Nova Kachovkos užtvankų, metale padarė tris skylutes, kad pamatytų, ar Dniepro vanduo gali būti pakankamai pakeltas, kad užblokuotų Rusijos perėjas, bet neužtvindytų netoliese esančių kaimų.

Bandymas buvo sėkmingas, sakė A. Kovalčiukas, tačiau šis žingsnis buvo vertinamas kaip paskutinė išeitis ir jis nebuvo žengtas.

Nors straipsnyje nenurodoma, kada tas bandomasis smūgis buvo atliktas, viena aišku, kad tai įvyko ne gruodį, o gerokai anksčiau, nes lapkritį Ukrainos pajėgos išvadavo vakariniame Dniepro krante esantį Chersoną.

Be to, dar pernai spalį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau apkaltino Rusiją, kad ši ketina susprogdinti Kachovkos hidroelektrinės užtvanką, o tai sukeltų „didelio masto nelaimę“. Jis teigė, kad remiantis Ukrainos informacija, Rusijos pajėgos užminavo Kachovkos užtvanką.

Tuo pačiu metu Karo studijų institutas, nepriklausomas JAV įsikūręs tyrimų centras, užsiminė, kad Rusija „greičiausiai ir toliau ruošiasi klaidingos vėliavos atakai“ prieš Kachovkos hidroelektrinę, sukurdama „informacines sąlygas“ Rusijos pajėgoms susprogdinti užtvanką.

Birželio 6-osios naktį Kachovkos hidroelektrinės užtvanka buvo sunaikinta ir daugėja įrodymų, kad ji buvo susprogdinta iš vidaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją