Teiginiai

„Starlink“ palydovai naudojami orų modifikacijai sustiprinti ir blogiems orams kurti.

Verdiktas

Melas. „Starlink“ tiekia palydovinį internetą.

Melo detektoriaus komentaras

Įrašuose teigiama, kad „Starlink“ palydovai naudojami [kalba netaisyta, – aut. past.] „Armagedonamas su orais“ kurti, kad palydovai iškelti ne šiaip sau, o „o kad pastiprint WEATHER MODIFICATION poveikį“.
Klaidinančios žinutės

„Starlink“ palydovų tikslas – tiekti palydovinį internetą, ypač vietose, kur paprastai interneto ryšys veikia sunkiai arba dėl reljefo yra neįmanomas – kaip kalnuotose vietovėse. Kompanijos vadovo Elono Musko tikslas – tiekti stabilų ir greitą interneto ryšį visiems pasaulio žmonėms.

Vietose, kur palydovinis interneto ryšys pasiekiamas, žmonės turi pasistatyti specialią lėkštę, kuria bus pagautas palydovo ryšys. Tokia paslauga, žinoma, kainuoja, tačiau, bendrovės duomenimis, „Starlink“ jau naudojasi daugiau nei milijonas vartotojų. Tiesa, projektu patenkinti tikrai ne visai – astronomai reiškia susirūpinimą šviesos tarša, kuri gali trukdyti kosmoso tyrinėjimams iš Žemės.

Nėra jokių įrodymų ir duomenų, kad „Starlink“ naudojami orams kurti ar orų modifikacijoms. Įrašuose tiesiog pateikiami projekto „Sat24“ palydoviniai vaizdai su debesų judėjimu. Vaizdo įrašuose nematyti jokių orų modifikacijų, tik debesų judėjimo srautai virš Europos. Autorius nepateikia daugiau jokių šaltinių, tik savo pasvarstymus ir nuomonę.

Viename iš įrašų taip pat teigiama, kad esą palydovai Ukrainoje naudojami blogiems orams sukurti. Tačiau tai – dar vienas melagingas teiginys. Rusijos užpultai Ukrainai tiekiamas palydovinis internetas, kuris karo lauko zonoje gali būti gyvybiškai svarbus. Apie tai viešai pateikiama daug informacijos.

Tiesa, kad mokslininkai svarsto idėją ateityje palydovais modifikuoti orus. Tačiau techniškai tai kol kas yra neįmanoma, nes reikėtų daug specialios įrangos ir tam vien palydovų neužtektų. Ši idėja yra labai brangi ir reikalaujanti daug papildomų technologinių sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją