Teiginiai


Teksaso valstijoje užfiksuotas tankų judėjimas. Spėjama, kad jie gali būti panaudoti kaip atsakas į galimą Bideno administracijos karinį buvimą Teksaso valstijoje.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įrašas nėra susijęs su šiuo metu JAV pasienyje vykstančia migrantų krize, o jame matomi tankai nėra dislokuojami Teksase. To paties įrašo kopijos internete pasirodė dar prieš krizę. Jame matomo automobilio valstybiniai numeriai sutampa su Čilės valstybiniais numeriais, o ne su Teksaso. Komentatoriai internete taip pat pastebėjo, kad įrašas galėjo būti nufilmuotas Čilėje.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose pasirodęs kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašas sudomino ir lietuvius. Juo savo „Facebook“ paskyroje pasidalino Lietuvos galiūnu tituluojamas Žydrūnas Savickas, pasidžiaugęs, kad Teksaso poziciją konflikte dėl nelegalių migrantų palaiko 25 JAV valstijos. „Teksase jau tankai“, – komentavo įrašu pasidalinęs vyras.

Vis dėlto, atvirkštinė vaizdų paieška internete atskleidė, kad tankų vaizdo įrašas nėra susijęs su šiuo metu ties pietine JAV siena vykstančiu konfliktu.

Klaidinanti žinutė

Tas pats vaizdo įrašas pastarosiomis dienomis buvo išplatintas skirtingomis kalbomis keliuose socialiniuose tinkluose, o jį komentavę vartotojai pastebėjo, kad kadrai greičiausiai buvo nufilmuoti visai ne Teksase. Pavyzdžiui, sausio 29 d. „X“ platformoje pasirodė įrašas ispanų kalba, kuriame tvirtinama, kad prie Teksaso sienos dislokuoti tankai, o situacija JAV aštrėja, tačiau keli įrašo komentatoriai nurodė, kad tankai buvo nufilmuoti Čilėje, o ne Teksase (čia).

Be to, per pirmąsias įrašo sekundes galima pastebėti stovintį automobilį, kurio valstybiniai numeriai visiškai nesutampa su Teksaso valstybiniais numeriais (čia), tačiau yra tokio paties formato, kaip Čilėje naudojami automobilio registracijos numeriai (čia).

Čilės (kairėje) ir Teksaso valstijos, JAV (dešinėje) automobilių valstybiniai numeriai

Svarbu pažymėti ir tai, kad kai kuriose to paties vaizdo įrašo pasidalijimuose, tarp jų ir tame, kuriuo dalinosi Ž. Savickas, vaizdo įrašo apačia nukirpta taip, kad automobilio valstybinių numerių, kurie gali nurodyti vaizdo įrašo filmavimo vietą, nesimatytų.

Kairėje – „X“ platformoje patalpinto vaizdo įrašo kadras, dešinėje – vaizdas iš „Facebook“ paskyroje pasidalinto to paties įrašo. Apatinė įrašo dalis, kurioje matomas automobilio valstybinis numeris, kai kuriuose pasidalijimuose buvo nukirpta

Faktų tikrintojams „Newsweek“ pavyko nustatyti ir tikslesnę vietą, kurioje buvo nufilmuotas įrašas. Tai – Antofagasta dykuma Čilėje. Vietą pavyko nustatyti pastebėjus kelio ženklus įraše. Nors tikslios įrašo nufilmavimo aplinkybės nėra aiškios, ši dykuma neseniai buvo naudota JAV ir Čilės karinių pratybų reikmėms.

Kad šis įrašas niekaip nėra susijęs su šiuo metu Teksaso valstijoje vykstančia krize įrodo ir tai, jog toks pat vaizdo įrašas socialiniuose tinkluose jau buvo publikuotas anksčiau, 2023 m. lapkritį „TikTok“ platformoje (čia). Tuo tarpu konfliktas tarp Teksaso valstijos ir federalines valdžios dėl migrantų krizės paaštrėjo tik šių metų sausio 10 dieną. Daugiau apie tai, kodėl JAV pasienyje kilo krizė ir kaip ši situacija klostosi toliau galima skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją