Teiginiai


Žinutė socialiniuose tinkluose: „Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailas Podoliakas paaiškino, už ką kovoja Ukraina: „Jungtinėms Valstijoms labai svarbu, kad Ukraina laimėtų, nes tai yra pagrindinė Jungtinių Valstijų vertybė. Jie visada yra su nugalėtojais. Šiandien Ukraina yra pavyzdinė šalis, ginanti tai, kas visada buvo parašyta ant Jungtinių Valstijų vėliavų - laisvę ir demokratiją.“ Tačiau pagrindiniu savo tikslu Podoliakas įvardijo Rusijos žlugimą: „Mes įrodėme, kad tokia forma Rusijos Federacija negali toliau egzistuoti. Esame subūrę tam tikrą demokratiją remiančių šalių koaliciją, todėl šiandien pagrindinis klausimas yra ne tik tai, ar laimės Ukraina, ar Rusija, bet ir tai, ar laimės demokratinė, ar autoritarinė sistema. O jei laimės autoritaras, demokratijos hegemonija žlugs.“

Verdiktas


Interviu su M. Podoliaku buvo apkarpytas taip, kad potencialiai klaidintų jį peržiūrinčius asmenis. Visų pirma, M. Podoliakas kalba apie JAV ir bendras su JAV vertybes ne todėl, kad Ukraina kovoja už kitos valstybės interesus, o todėl, kad žurnalistė užduoda klausimą būtent apie JAV pozicija karo Ukrainoje klausimu, be to, pašnekovas įvardija, kad esminiai principai, dėl kurių kovoja Ukraina, yra laisvė ir demokratija, būdingi ne tik JAV, bet ir kitoks demokratiniu keliu pasukusioms valstybėms. Visų antra, socialiniuose tinkluose išplatintoje ištraukoje praleista svarbi dalis, kodėl Ukraina politiniu lygmeniu įrodė, jog Rusijos Federacija negali egzistuoti tokia, kokia yra šiuo metu. Pasak jo, taip yra todėl, kad ji užpuolė suverenią mažesnę valstybę ir kėsinasi nutraukti jos egzistenciją, užsiima branduoliniu šantažu, naikina Ukrainos civilinę infrastruktūrą ir energetinius objektus.

Melo detektoriaus komentaras


Kremliaus propagandą palaikančiuose portaluose ir socialiniuose tinkluose pasirodė sukarpytas Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjo M. Podoliako interviu, kurį jis davė Ukrainos televizijos kanalui „1 + 1“. Įraše paliktas tik M. Podoliako atsakymas, o žurnalistės replika yra iškirpta, be to, pats vaizdo įrašas sukarpytas, siekiant įtikinti žiūrovus idėjomis tų, kurie įrašu pasidalino.

Klaidinanti žinutė

Reportažu pasidalinę asmenys tikina, kad interviu M. Podoliakas atskleidė, už ką iš tiesų kovoja Ukraina – už JAV interesus ir už tai, kas parašyta ant JAV vėliavos, o pagrindinis ukrainiečių tikslas esą yra Rusijos Federacijos žlugimas, tačiau nepateikiant nuoseklaus konteksto tokie tvirtinimai ir vaizdo įrašas gali klaidinti jį žiūrinčius žmones.

Visų pirma, siekiant tinkamai įvertinti reportaže pateiktą medžiagą svarbu atsekti originalų jo šaltinį. Socialiniuose tinkluose publikuojama tik 51 s. trukmės interviu su M. Podoliaku ištrauka, tuo tarpu oficialiame per „1 + 1“ televizijos kanalą transliuojamos žinių laidos „TCN“ Youtube paskyroje galima rasti pilnos trukmės reportažą, kurio trukmė – 4 min. 28 s.

Žinių laidos vedėja neklausia M. Podoliako, už ką kovoja Ukraina. Reportažo pradžioje ji pateikia būtent su JAV susijusį kontekstą, o tiksliau, atkreipia dėmesį į JAV svyravimą dėl paramos Ukrainai. Ji vardija, kad JAV respublikonai žada nustosiantys pasirašinėti „tuščius čekius“, staiga 30 kongresmenų, priklausiančių Demokratų partijai, nusiunčia laišką prezidentui Joe Bidenui, prašydami peržiūrėti su karu Ukrainoje susijusią strategiją ir ragina pradėti derybas su Rusija (kitą dieną šis laiškas, vis dėlto, buvo atsiimtas).

Būtent į tokią repliką M. Podoliakas atsako, kad JAV iš principo yra svarbi Ukrainos pergalė, nes ši šalis visada stovi šalia nugalėtojų, be to, Ukraina kare gina pamatines vertybes, laisvę ir demokratiją, kurios iš esmės yra ir JAV pamatinės vertybės. Nors įrašu pasidalinę socialinių tinklų vartotojai M. Podoliako atsakymą bando sieti su JAV, tarsi Ukraina kovotų už kitos šalies interesus, iš tiesų prezidento patarėjas tik tvirtina, kad Ukraina gina laisvę ir demokratinį pasaulį, o autokratinę Rusiją įvardija kaip priešpriešą šioms vertybėms, taip pabrėždamas esminį gėrio ir blogio kovos principą.

Taip pat klaidinga teigti, jog M. Podoliakas pagrindiniu savo tikslu įvardijo Rusijos žlugimą. Pirmiausia, apie savo tikslus interviu jis nekalbėjo, buvo kalbama Ukrainos kaip į karą įtrauktos valstybės ir Ukrainos pajėgų vardu. Visų antra, prieš pasakydamas, kad politiniame lygmenyje Ukraina įrodė, jog Rusijos Federacija tokia forma, kokia egzistuoja dabar, egzistuoti toliau negali M. Podoliakas aiškina, kodėl Ukraina negalėtų susėsti prie derybų stalo su Rusija ir kokia yra ta Rusijos forma, kokia ji toliau egzistuoti negali.

„Šiuo metu pasaulis žiūrį, kaip maža efektyvi valstybė vardu Ukraina ramiai išlaisvina savo teritorijas šiame fone [aut. past. M. Podoliakas rodo kumštį]. Siūlyti Ukrainai sėsti prie derybų stalo reiškia priimti ultimatumą prarandant šalį. Tai yra, Rusija pralaimi karine prasme, Rusija demonstratyviai taiko į civilinius objektus, į energetinę infrastruktūrą, Rusija grasina pasauliui branduoliniu ginklu ir būtent šiuo metu mes turėtume priimti Rusijos Federacijos ultimatumą“, – interviu samprotauja M. Podoliakas, pridurdamas, kad derybų pasiūlymas šiuo metu skamba labiau kaip Ukrainos parpuolimas ant kelių su sutikimas užbaigti savo egzistenciją kaip nepriklausomai valstybei.

Pasak jo, Ukraina kare įrodė du svarbius dalykus, pirmiausia, kad yra pajėgi karine prasme, antra, kad politiniu lygmeniu Rusijos Federacija tokia, kokia yra šiuo metu, tai yra, puldinėjanti kitas suverenias valstybes, grasinanti pasauliui branduoliniu ginklu, naikinanti civilinius objektus ir energetinę infrastruktūrą, toliau egzistuoti negali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją