Teiginiai

Lietuvos mokytojų atlyginimai prasčiausi visoje Europoje (archyvas).

Verdiktas

Manipuliacija. Lentelėje naudojami duomenys iš 2015 / 2016 metų. Nurodomi mokytojų atlyginimai yra pusė etato (18 valandų). Tačiau darbo laiko norma per savaitę sudarė 36 valandas, tai darbo užmokestis turėtų būti dvigubai didesnis, nei nurodyta ataskaitoje.

Melo detektoriaus komentaras

Internete platinamoje lentelėje skelbiama, kad lyginami mokytojų metiniai atlyginimai už visą etatą, be priedų ir prieš mokesčius Europoje. Liuksemburge mokytojams sumokama vidutiniškai 141 840 eurų per metus, tuo tarpu Lietuvoje – 6954 eurai.

„Google“ vaizdų atvirkštinė paieška atskleidžia, kad ši lentelėje viešumoje atsidūrė dar 2016 m. (čia).

Lentelėje greičiausiai naudojami „Eurydice“ duomenys – mokytojų ir mokyklų vadovų atlyginimų ir išmokų Europoje 2015–2016 m. ataskaitos. Nors lentelėje teigiama, kad naudojami duomenys įtraukia mokytojus, dirbančius pilnu etatu, bet pastabų apie šalis skiltyje minima, jog Lietuvos minimalus ir maksimalus teisės aktais nustatytas bazinis metinis bruto darbo užmokestis apskaičiuojamas pagal 18 pedagoginių valandų per savaitę (čia), o 18 valandų darbo krūvis per savaitę prilygsta 0,5 etato darbui (čia).

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komunikacijos skyriaus, kadangi tuo metu nustatyta mokytojo darbo laiko norma per savaitę sudarė 36 valandas, tai visas darbo užmokestis (už 36 valandas per savaitę) turėtų būti dvigubai didesnis, nei nurodyta ataskaitoje.

Klaidinanti žinutė

Naujausia „Eurydice“ ataskaita pateikia 2021 / 2022 metų duomenis. Joje pažymima, kad devyniose šalyse mokytojų (Belgijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, Kipre, Portugalijoje, Suomijoje, Norvegijoje ir Turkijoje) metinis atlyginimas (atsižvelgiant į infliaciją) sumažėjo. Ir, priešingai, didžiausias padidėjimas – daugiau nei 30 proc. – per pastaruosius šešerius metus užfiksuotas Bulgarijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Serbijoje. Čekijoje, Latvijoje ir Lietuvoje labiausiai kilo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimai (čia).

Nors mokytojų atlyginimai kilo, daug šios specialybės atstovų nėra patenkinti savo profesija ir atlyginimais. 2018 m. atlikto Mokymo ir mokymosi tarptautinio tyrimo rezultatai parodė, kad pusė (52 proc.) jaunesnių nei 30 metų mokytojai ES (23 šalių vidurkis) buvo patenkinti savo atlyginimais, o tarp vyresnių nei 50 metų mokytojų šis rodiklis siekė tik 34 proc. (čia).

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) 2023 m. paskelbė visuotinį mokytojų streiką šalyje. LŠDPS streiko reikalavimuose skelbė, kad Švietimo ir mokslų ministerijos siūlomi pokyčiai nekeitė pedagogų situacijos tiek dėl socialinių garantijų, tiek dėl darbo sąlygų ir užmokesčio (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją