Teiginiai

Izraelyje vyko didžiulis protestas prieš Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, kurio metu susirinkusieji skandavo „Bibi yra žudikas“. Socialiniuose tinkluose pasidalintame vaizdo įraše nufilmuoti kadrai iš šio protesto.

Verdiktas

Manipuliacija. Pirmoje vaizdo įrašo dalyje panaudoti kadrai iš prieš 8 mėnesius Tel Avive vykusio didžiulio protesto. Akcijoje dalyvavo maždaug pusė milijono žmonių, jos metu išreikštas nepasitenkinimas dėl B. Netanyahu vyriausybės vykdomų reformų. Tik antroji įrašo dalis yra susijusi su šiuo metu vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ karu. Proteste, kurio metu susirinkusieji reikalavo B. Netanyahu atsistatydinimo dėl to, kad šis per mažai rūpinasi įkaitų išlaisvinimu, dalyvavo kelios dešimtys žmonių.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įrašas pradedamas stambaus plano kadru, kuriame matyti gatvėse susispietusi didžiulė žmonių minia. Ekrane matomas užrašas anglų kalba: „Organizatoriai vertina, kad proteste dalyvavo 500 tūkst. žmonių“. Viršutiniame dešiniajame ekrano kampe taip pat matyti dienraščio „The Telegraph“ logotipas.
Klaidinanti žinutė

Pasitelkus atvirkštinę vaizdų paiešką galima aptikti daugiau to paties vaizdo įrašo kopijų. Viena iš jų – oficialioje „The Telegraph“ anketoje „Youtube“ įkeltas daugiau nei 1 min. trukmės reportažas iš to paties protesto. Įrašas į platformą įkeltas 2023 m. kovo 12 d., taigi 6 mėnesiai iki „Hamas“ įsiveržimo į Izraelį (čia). Reportažo pavadinime nurodoma, kad Izraelyje vyko didžiausi visų laikų protestai dėl B. Netanyahu vyriausybė atkakliai vykdomų reformų.

Komentare pateikiama ir daugiau detalių apie protestą. „Organizatorių skaičiavimais, šeštadienį Tel Avive susirinko pusė milijono protestuotojų, kurie protestavo prieš prieštaringai vertinamą planą pertvarkyti teismų sistemą, nes Izraelio vyriausybė toliau tęsia šį planą. Demonstracijos visoje šalyje jau daugiau kaip du mėnesius vyksta reguliariai kas savaitę“, – rašoma „The Telegraph“ paskyroje.

Taigi, ši socialiniuose tinkluose įkelto reportažo dalis nėra susijusi su šiuo metu vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ karu, tačiau antroji įrašo dalis, kurioje matomas gatve tarp minios žmonių vaikštantis ir įvykius komentuojantis žurnalistams, iš tiesų yra susijusi su pastarųjų mėnesių įvykiais.

Apatiniame dešiniajame įrašo kampe matomas logotipas nurodo, kad reportažas buvo transliuotas tiesiogiai per „ABC News“ programą. Paieška pagal raktažodžius ir atskirus vaizdo įrašo kadrus padėjo surasti originalų įrašą, kuris „ABC News“ paskyroje „Youtube“ buvo įkeltas šių metų spalio 14 d. (čia). Įrašo komentare nurodoma: „ABC News“ žurnalistas Mattas Gutmanas yra tarp dešimčių protestuotojų, reikalaujančių, kad Izraelis dėtų daugiau pastangų įkaitams surasti.

Kad į šį protestą, kuriame ir buvo girdimas šūkis „Bibi yra žudikas“, be to, reikalauta B. Netanyahu pasitraukimo, susirinko kelios dešimtys, o ne keli šimtai tūkstančių žmonių, pranešė ir kitos žiniasklaidos priemonės (čia ir čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją