Teiginiai


Įtakingas amerikiečių leidinys „US News & World Report“ nesenai paskelbė geriausių pasaulio armijų reitingą, kuriame Rusijos kariuomenė net ne antroje, bet pirmoje vietoje!

Žinutė, kurioje skelbiama manipuliacinio turinio informacija

Verdiktas

Manipuliacija. Tiesa ta, kad šis leidinys paskelbė, kad Rusijos kariuomenė šiuo metu pasaulyje yra stipriausia, tačiau kiti reitingų sudarytojai Rusijai stipriausių kariuomenių sąraše skyrė antrą ar net penktą vietą ir pabrėžiama, kad karinių pajėgų palyginimas yra subjektyvus, o sudaryti tikrą ir tikslų pasaulinės karinės galios reitingą beveik neįmanoma.

Melo detektoriaus komentaras

Amerikos leidinys „US News & World Report“ išties paskelbė 2023 metų šalių, kuriose yra stipriausia kariuomenė sąrašą. Šis leidinys yra patikimas, tačiau šiuo metu jis geriausiai žinomas dėl įtakingų geriausių koledžų ir geriausių ligoninių reitingų (čia).
Taip pat paskelbta metodika, kaip buvo išrinkta stipriausia pasaulio kariuomenė. Kovo 17–birželio 12 d. vyko apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 17 000 žmonių iš viso pasaulio (čia). Iš viso pagal įvairius parametrus vertintos 87 šalys ir išskirtos ne tik stipriausios kariuomenės, bet ir nustatyta, kuri valstybė pasaulyje yra geriausia gyventi.

Remiantis respondentų apklausa, sudarytas reitingas, jog 2023 metais stipriausią kariuomenę turėjo Rusija, JAV užėmė antrąją vietą, o Kinija – trečiąją. Į stipriausių kariuomenių dešimtuką taip pat pateko Izraelis, Pietų Korėja, Ukraina, Iranas, Jungtinė Karalystė, Vokietija ir Turkija (čia).

Nuo 2006 metų stipriausių pasaulio kariuomenių reitingą skelbia ir organizacija „Global Firepower“ (čia). Ši organizacija kasmet įvertina 145 šalis pagal jų karinę galią ir paskelbia 25 geriausias.

„Global Firepower“ 2023 m. karinės jėgos reitinge yra 145 šalių karinės pajėgos, atsižvelgiant į daugybę skirtingų veiksnių, tokių kaip įrangos sudėtingumas, finansai, geografija ir ištekliai, kiekvienos šalies turimos karinės įrangos ir karių kiekis. Tačiau sykiu pažymima, kad karinių pajėgų palyginimas yra subjektyvus, o sudaryti tikrą ir tikslų pasaulinės karinės galios reitingą beveik neįmanoma, atsižvelgiant į daugybę veiksnių, reikalingų tinkamai analizei (čia).

„Global Firepower“ sudarytame šalių, kurios 2023 metais turi stipriausias kariuomenes, reitinge pirmąją vietą užima JAV. Pabrėžiama, kad JAV užima pirmą vietą daugelyje „Global Firepower“ reitingo sričių – jos flotilėje yra 92 naikintojai ir 11 lėktuvnešių. 2023 m. balandžio mėn. jos oro galią sudarė 13 300 orlaivių ir 983 atakos sraigtasparniai, kurie yra patys didžiausi pasaulyje. JAV taip pat turėjo didžiausią gynybos biudžetą – daugiau nei 750 mlrd. dolerių.

Antrą vietą šiame reitinge užima Rusija, o jos stiprybė – orlaivių ir transporto parkas. Teigiama, kad 2023 metų sausio duomenimis Rusija turėjo daugiau nei 4100 karinių lėktuvų. Rusija taip pat turi didžiausias pasaulyje branduolinių ginklų atsargas.

Trečioji vieta šiame reitinge atiteko Kinijai, nes ji turi daugiau nei 761 mln. žmonių karinės darbo jėgos, taip pat 50 naikintuvų ir 78 povandeninius laivus bei daugelį kitų karinių išteklių (čia).

Beje, šiame reitinge Ukraina užima tik 15 vietą, Izraelis – 18, Vokietija – 25, o šie rezultatai žymiai skyrėsi nuo tų, kuriuos paskelbė leidinys „US News & World Report“.

Organizacija „Insider Monkey“ kasmet sudaro 25 stipriausių pasaulio kariuomenių reitingą. Jį sudarant analizuojami pagrindiniai sausumos pajėgų stiprumo rodikliai, tokie kaip aktyvioji darbo jėga, tankų parkas, šarvuotos kovos mašinos, raketų projektoriai, puolimo sraigtasparniai ir branduoliniai ginklai. Be to, atsižvelgiama į šalių karinius technologinius pajėgumai, kurie yra šalies technologinio pažangos lygio ir išlaidų gynybai rezultatas (čia).

Šių metų reitinge pirmąją vietą užima JAV, skelbiama, kad jos kariuomenė yra stipriausia pasaulyje. Beveik 40 proc. pasaulinių karinių išlaidų skiria vien JAV, o šalyje yra keletas pirmaujančių pasaulyje ginkluotės gamintojų, tokių kaip „Lockheed Martin“, „Raytheon Technologies“, „General Dynamics“ ir „Northrop Grumman“. Pagrindinis veiksnys, suteikiantis JAV pranašumą prieš Kiniją ir Rusiją, yra jos sudėtingi kariniai technologiniai pajėgumai. JAV yra pasaulinė lyderė, kalbant apie karinių technologijų naujoves. Kitas svarbus veiksnys yra logistika – JAV turi daugiau nei 750 karinių bazių maždaug 80 šalių (čia).

Šiame sudarytame reitinge šiemet Rusijai atiteko tink penktoji vieta (čia).

Šiame reitinge Ukrainos kariuomenei skirta 19 vieta, Iranui – 15.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)