Teiginiai


Lietuvos kariuomenė atidavė ginkluotę Ukrainai, todėl turi pinigų apsiginkluoti tik muliažais.

Verdiktas


Manipuliacija. Minimas karinės technikos maketas nėra išbaigtas produktas ir jis vis dar tobulinamas. Lietuvos kariuomenė nevykdė, bet ir artimiausiu metu neplanuoja įsigyti pripučiamų karinės technikos maketų.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų naudotojai ir Baltarusijos žiniasklaida remiasi informacija iš Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos „Facebook“ paskyroje paskelbtu įrašas apie lietuviškos įmonės „Aviatema“ sukurtą pripučiamos karinės technikos maketą (čia). Tačiau įraše neužsimenama, kad maketai užbaigti ar, jog juos žada nusipirkti Lietuvos kariuomenė.

„Minėtas maketas dar nėra išbaigtas produktas, jis dar yra tobulinamas“, – „Melo detektoriui“ teigė Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktorius Vaidas Sabaliauskas.

Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas atsakė į „Melo detektoriaus“ užklausą apie maketus ir teigė, kad pripučiamos karinės technikos maketų įsigijimų Lietuvos kariuomenė nevykdė, taip pat nėra planų artimiausiu metu kažką panašaus įsigyti.

Priešingai nei teigia internautai ir užsienio žiniasklaida, Lietuvos kariuomenė neatstato savo karinių pajėgumų muliažais. Kaip teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai, „Į Lietuvą atvyksta nauja ir perduota paramai analogiška technika bei ginkluotė, sudaromi nauji įsigijimų kontraktai. Pasikeitusi saugumo situaciją spartina Lietuvos kariuomenės pajėgumų didinimą ir modernizaciją, infrastruktūros plėtrą, stiprėja ir sąjungininkų parama Lietuvai“ (čia).

Klaidinančios žinutės

Portalo „Verslo žinių“ teigimu, UAB „Aviatema“, valdanti „Aviatema equipment“, jau pagamino penkių skirtingų technikos vienetų demonstracinius maketus bei parengė kelias dešimtis projektų, ką galėtų gaminti. Taip pat yra rengiami lėktuvų muliažų projektai (čia).

Yra įvairių būdų pritaikyti pripučiamus karinės technikos maketus karo lauke. II-ojo Pasaulinio karo metu muliažai naudoti per operacija „D diena“ (angl. D-Day), siekiant suklaidinti vokiečių žvalgybą ir atitraukti dėmesį nuo išsilaipinimo Normandijoje (čia). Ukrainos karo kontekste maketai atkreipia priešo dėmesį ir į maketų pozicijas gali būti sutelktas priešo artilerijos smūgis, taip eikvojant jų resursus. Vienas toks muliažas gali kainuoti 10,000 dolerių. Palyginimui, amerikietiškos „Excalibur“ GPS vieno sviedinio kaina siekia 70,000 dolerių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją