Teiginiai


Teksaso valstijai palaikymą išreiškė sunkvežimių vairuotojai, kurių konvojus juda link sienos.

Verdiktas


Manipuliacija. Žinutėse apie palaikymą Teksaso valstijai išplatintas vaizdo įrašas su šių dienų įvykiais JAV nėra susijęs. Jane nufilmuota protesto prieš COVID-19 apribojimus akcija „Žmonių konvojus“, kurios metu sunkvežimių vairuotojai susirinko prie Vašingtono, išreikšdami solidarumą vieni su kitais. Ši akcija vyko 2022 m. kovą.

Melo detektoriaus komentaras


Palaikymą migrantų krizės krečiamai Teksaso valstijai pareiškę socialinių tinklų vartotojai ir vėl dalinasi netikslia informacija. Šį kartą pranešimuose džiaugiamasi dėl neva link pietinės JAV sienos judančios didžiulės sunkvežimių vilkstinės.

„Sukilimas Amerikoje: sunkvežimių vežėjai, ūkininkai ir savanoriai eina link Teksaso sienos su Meksika, kad apgintų valstybę nuo priverstinės Soroso mafijos sukeltos invazijos“, - tvirtino keti socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai, pasidalinę tuo pačiu vaizdo įrašu.

Vis dėlto, atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką su keletu įrašo kadrų paaiškėjo, kad su šiuo metu JAV pasienyje vykstančia krize šie kadrai neturi nieko bendro. Įrašas buvo nufilmuotas 2022 m. kovo mėnesį, kai Vašingtone, JAV, vyko sunkvežimių vairuotojų akcija „Žmonių konvojus“ (angl. „People‘s Convoy“). Ja norėta pademonstruoti pasipriešinimą COVID-19 apribojimams.

Klaidinančios žinutės

„Žmonių konvojuje“ dalyvavo maždaug 1000 sunkvežimių ir lengvųjų automobilių, kurie susirinko Vašingtono prieigose, siekdami išreikšti solidarumą.

Pastarosiomis dienomis kadrai iš šios akcijos pasitelkti, kalbant apie įvykius prie Teksaso sienos ir siekiant pademonstruoti, esą krizė pasienyje yra didesnė, nei iš tikrųjų yra, ir sulaukia didžiulio palaikymo. Tai – ne vienintelis bandymas naudojant klaidingą informaciją sureikšminti pastarųjų dienų įvykius JAV. „Melo detektorius“ jau rašė apie paskleistą klaidingą informaciją apie neva Teksase dislokuojamus tankus, kurie esą pasirengę reaguoti į Joe Bideno administracijos sprendimus (čia). Paaiškėjo, kad minėti tankai buvo nufilmuoti Čilėje prieš kelis mėnesius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją