Teiginiai


Kadangi žuvies taukai sugeba ištirpdyti putplastį, dėl to reikia suabejoti jų kokybe ir saugumu.

Verdiktas


Manipuliacija. Augalinės kilmės aliejus, žuvų taukai ir t.t. gali ištirpinti putplastį, o priklausomai nuo riebalų rūšies tai gali vykti lėčiau arba greičiau. Visa tai įvyksta dėl medžiagų cheminių savybių – poliškumo. Tačiau tai neįrodo, kad žuvų taukai pavojingi žmogaus sveikatai.

Melo detektoriaus komentaras


Poliškumas yra būdas apibūdinti molekulių elektrinį krūvį. Pavyzdžiui, vanduo yra polinė molekulė ir jame yra du vandenilio atomai, kurie sukuria teigiamą krūvį viename molekulės gale. Deguonies atomas sukuria neigiamą krūvį kitame vandens molekulės gale. Tai yra poliškumas (čia).

Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys ir kiti aliejai yra sąlyginiai nepolinė molekulė (čia), o putplastį sudaro nepolinis polistirenas (čia).

Klaidinanti žinutė

Chemijoje yra paprasta taisyklė, leidžianti nuspėti, kurie junginiai ištirps kuriuose junginiuose. Poliniai junginiai tirpina polinius junginius, nepoliniai – nepolinius, bet poliniai ir nepoliniai junginiai negali ištirpinti vienas kito (čia). Dėl to, pavyzdžiu, vandeniui susimaišius su aliejumi gauname emulsiją.

Kai žuvų taukai užpilami ant putplasčio, įvyksta cheminė reakcija. Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys (tirpiklis) ardo polistireno molekules, todėl putplastis ištirpsta, tačiau ši reakcija neįrodo, kad žuvų taukai yra netinkamas ar nesaugus produktas žmogui.

Atvirkščiai, atlikta nemažai klinikinių tyrimų, patvirtinančių žuvų taukų naudą žmonėms. Tinkamai vartojami jie padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, tinkamą smegenų ir nervų vystymąsi, gerą sąnarių sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją