Teiginiai

Prancūzijoje pasirodė „Charlie Hebdo“ numeris, kuriame tyčiojamasi iš Prancūzijos pirmosios ponios, kuri vaizduojama kaip translytė.

Verdiktas

Melas. „Charlie Hebdo“ viršelis su Emmanuelio Macrono žmoną Brigitte Macron pašiepiančia karikatūra niekada nepasirodė. Kovo 13 d. numeryje vaizduojamas visai kitoks piešinys.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniai tinklai pastarosiomis savaitėmis lūžta nuo karikatūrų, kuriose vaizduojamas Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Tokio dėmesio, daugiausia iš Kremlių palaikančių paskyrų, politikas sulaukė po drąsių pareiškimų, reiškiant paramą Ukrainai.

Šį kartą pradėta platinti pirmąją Ukrainos ponią pašiepianti karikatūra, priskirta prancūzų satyros žurnalui „Charlie Hebdo“. Iliustracijoje nupiešta Brigitte Macron, kuri vaizduojama su styrančiu vyrišku lyties organu, ir E. Macronas, sakantis: „Ji nėra transeksualė! Ji – vis dar vyras!“. Apačioje nurodoma, esą žurnalo numeris tokiu viršeliu išėjo šių metų kovo 13 d.

Suklastotas viršelis

Patikrinus interneto svetainėje kiosque.charliehebdo.fr, kurioje galima pamatyti visus „Charlie Hebdo“ žurnalų viršelius, paaiškėjo, kad tikrasis šią dieną išėjęs numeris atrodo visiškai kitaip (čia). Jame vaizduojami keli politikai, apsirengę gydytojų drabužiais ir rankose laikantys adatas, o šalia jų – lovoje gulintis E. Macronas. Užrašas ant viršelio skelbia: „Eutanazija. Mes – pasiruošę!“ (čia). Viršelis atspindi E. Macrono ketinimus legalizuoti šalyje eutanaziją, bet tik tam tikromis sąlygomis (čia).

Tikrasis kovo 13 d. „Charlie Hebdo“ viršelis

Peržvelgus senesnius „Charlie Hebdo“ žurnalo numerius nepavyko rasti nė vieno, ant kurio viršelio būtų vaizduojama pirmoji Prancūzijos ponia, todėl galima teigti, kad prieš tai aptartas viršelis, kuriame iš jos išsijuokiama – tik klastotė.

Pastarosiomis savaitėmis socialiniuose tinkluose dėmesio sulaukė ne viena karikatūra, kurioje šaipomasi iš Prancūzijos prezidento ir jo žmonos. Apie tai galima skaityti čia ir čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją