Teiginiai

Lietuviškame portale laisvaslaikrastis.lt, kuriame dažnai pasirodo karą remiančių ir Ukrainą kompromituojančių straipsnių, teigiama, jog „Iziume rasta dar pavasarį žuvusių Ukrainos karių masinė kapavietė pateikta kaip rusų žiaurumo įrodymas“. Tokiu sakiniu siekiama įtikinti, kad rusai Iziume, kurį laikinai buvo užėmę, nekankino ir nežudė civilių, o didžiųjų pasaulio agentūrų cituojami Ukrainos valdžios teiginiai apie rastą masinę kapavietę, kurioje palaidota daugiau nei 400 ukrainiečių, yra propaganda, kuri buvo užsakyta siekiant kurstyti Vakarų gyventojus prieš Rusiją, jos piliečius ir karius.

Verdiktas

Tai, jog Iziumo apylinkėse pavasarį masinėje kapavietėje buvo palaidoti Ukrainos kariai, patvirtina ir šios šalies atstovai. Tačiau šioje kapavietėje buvo palaidota keliolika karių, o išlaisvinus Iziumą buvo rasta kapavietė, kurioje palaidotųjų skaičius siekė kelis šimtus. Liudytojai užsienio naujienų agentūroms patvirtino, kad šioje kapavietėje buvo laidojami per Rusijos atakas žuvę civiliai ukrainiečiai, o Ukrainos atstovai tvirtino, kad ant ekshumuotų kūnų rasta kankinimo požymių. Todėl teiginys, jog kaip rusų žiaurumo įrodymas pateikiama dar pavasarį žuvusių Ukrainos karių masinė kapavietė Iziume yra tik iš dalies tiesa.

Melo detektoriaus komentaras

Ukrainos pajėgos Charkovo regione esantį Iziumo miestą, kurį rusai buvo laikinai okupavę nuo pavasario, išlaisvino rugsėjo viduryje, kai surengė galingą kontrpuolimą.

Išlaisvintame mieste esančioje miškingoje vietovėje ir buvo rasta masinė kapavietė. Tačiau Rusijos režimo šalininkai tvirtina, kad ten palaidotos ne rusų nužudytos aukos, o Ukrainos kariškiai, kurių kūnus esą atsisakė pasiimti Kijevas.

„ГИПОРТ Новости“ dar rugsėjo 8 dieną paskelbė vaizdo įrašą (ČIA), kuriame galima matyti, kaip Raudonojo kryžiaus darbuotojai į maišus deda Ukrainos karių kūnus, jie nuvežami į mišką ir sudedami į iškastą didžiulę duobę. Rusijos karys vaizdo įraše aiškina, kad taip laidojami Ukrainos kariai, kurių kūnus atsisakė paimti „Kijevo režimas“, nors esą į jį ne kartą buvo kreiptąsi.

Tačiau vaizdo įraše matyti, kaip masiniame kape atsiduria keliolikos Ukrainos karių kūnai, o aplink kitų kapų miške nematyti. Tuo tarpu vaizdo įrašuose, kurie pasirodė, kai buvo išlaisvintas Iziumas, toje miškingoje vietoje matyti šimtai palaidojimų.

Ukrainos dingusių asmenų ombudsmenas Olehas Kotenko, duodamas interviu currenttime.tv teigė, jog yra matęs minėtą gegužės 8-osios įrašą apie palaidotus Ukrainos karius, kapavietės ir buvo ieškoma, kai tik buvo išlaisvintas Iziumas, nes į jį anksčiau patekti nebuvo įmanoma, taip rasta ir jau minėta masinė kapavietė, kurioje, kaip skaičiuojama, palaidota daugiau nei 400 žmonių.

O. Kotenko pasakojo, jog matyti, kad kryžiai šioje kapavietėje sukalti paskubomis, todėl galima daryti išvadą, jog ritualinių paslaugų teikėjai labai skubiai laidojo žmones, kad jie nesimėtytų gatvėse ar nepūtų po sugriautais namais.

Charkovo srities gubernatorius Olehas Syniehubovas užsienio agentūroms teigė, kad „užpuolikų Iziume įvykdytų nusikaltimų mastas yra didžiulis. Tai kruvinai žiaurus teroras“. Jis tvirtino, kad „450 civilių kūnų su smurtinės mirties ir kankinimų pėdsakais buvo palaidoti miško juostoje“. Jis teigė, kad per kelias dienas ekshumuoti kūnai „99 procentai turėjo smurtinės mirties požymių“.

„Yra keli kūnai, surištomis rankomis už nugaros, o vienas žmogus palaidotas su virve ant kaklo. Akivaizdu, kad šie žmonės buvo kankinami ir įvykdyta mirties bausmė. Tarp palaidotųjų yra ir vaikų“, – sakė O. Syniehubovas.

Išlaisvintame Iziume nustatytus žiaurumus pasmerkė įvairių Europos šalių, organizacijų lyderiai.

Tačiau prokremliška žiniasklaida suskubo neigti Rusijai metamus kaltinimus. Rugsėjo 20 dieną Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė, kad jos gautos nuotraukos ir vaizdo įrašas paneigia kaltinimus dėl „egzekcijų“ Izium regione.

Tačiau paskelbtame straipsnyje tik dėstoma ta pati versija, jog Rusijos kariai iš Iziumo apylinkių surinko dešimtis mūšiuose žuvusių Ukrainos karių, juos nuvežė į morgą. Neįvardytas Rusijos karys teigė, kad „Ukrainos vadovybė, deja, atsisakė paimti jų karių kūnus“, todėl jie turėjo būti palaidoti kapinėse netoli Iziumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją