Teiginiai

Mike‘as Tysonas išreiškė paramą Rusijai vilkėdamas šalies olimpinį džemperį ir pareikšdamas, kad šią šalį ir jos vyrus laiko pavyzdžiu kitiems.

Verdiktas

Iš dalies melas. Nors socialiniuose tinkluose patalpinta nuotrauka autentiška, ji buvo daryta 2005 m., kai M. Tysonas dalyvavo vakarėlyje Rusijoje, kur buvo pristatytos naujos šalies olimpiečių uniformos. Boksininkas vykstant karui Ukrainoje niekada nėra išreiškęs paramos Rusijai, tačiau ne kartą santūriai užsiminė, kad palaiko Ukrainos žmonių kovą už savo šalį.

Melo detektoriaus komentaras

Nors boksininko nuotrauka, kurioje jis vilki Rusijos olimpinę uniformą yra autentiška, ji buvo daryta seniai – 2005 metais. Tuo metu M. Tysonas lankėsi Rusijoje ir Ukrainoje ir dalyvavo vakarėlyje, kuriame buvo pristatytos naujos Rusijos olimpinių atletų uniformos.

Šią ir kitas nuotraukas iš to paties renginio galima rasti įvairiose nuotraukų platformose su renginio datomis ir nurodyta priežastimi, kodėl M. Tysonas vilkėjo džemperį su Rusijos simboliais (čia, čia ir čia).

Sportininkui socialiniuose tinkluose priskirtos citatos, rodančios, esą šis palaiko Rusiją ir laiko ją ir Rusijos vyrus pavyzdžiu kitoms šalims, yra išgalvotos. M. Tysonas nieko panašaus pastaruoju metu nesakė.

Klaidinanti žinutė

Atvirkščiai, boksininkas ne kartą išreiškė savo paramą ukrainiečiams. Pavyzdžiui, 2014 m. vykusio Tibeca kino festivalio metu M. Tysonas rusų korespondentams grubiai riktelėjo „Nešdinkitės iš Ukrainos!“ (čia). 2022 m. prasidėjus plataus masto invazijai į Ukrainą M. Tysonas taip pat netylėjo. 2022 m. birželį Ukrainos bokso federacija pasidalino trumpu vaizdo siužetu, kuriame boksininkas sako: „Čia Mike‘as Tysonas. Ukrainiečiai, aš su jumis.“ (čia).

Tais pačiais metais Piersui Morganui duotame interviu M. Tysonas pripažino, kad, jo nuomone, karas neturėtų vykti. Taip pat išreiškė pagarbą bokso čempionams broliams Vitalijui ir Vladimirui Kličko, sakydamas, kad jie puikūs kovotojai, o šiuo metu yra tikri čempionai kovodami už savo šalį (čia).

Boksininkas jau ne pirmą kartą išnaudojamas Kremliaus propagandai skleisti. Liepos mėnesį „Melo detektorius“ jau rašė apie melagingai su M. Tysonu susietus teiginius, nukreiptus prieš Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją