Teiginiai


Kinijos universiteto patentas įrodo, kad grafeno oksidas bus naudojamas šerti vabzdžiams, o vėliau jais bus maitinami žmonės.

Verdiktas


Iš dalies melas. Nors patentas naudoti grafeno oksidą tam tikrų vabzdžių pašaruose iš tiesų egzistuoja, jis nėra susijęs su vabzdžiais, skirtais vartoti žmonėms. Aprašoma technologija naudojama kovoti su kenkėjais Ostrinia furnacalis, plačiai paplitusiais Azijoje. Ši kandžių rūšis kelia didelį pavojų kukurūzams, silpnindama augalus ir mažindama grūdų derlių. Tyrimais buvo įrodyta, kad grafeno oksido naudojimas vabzdžiams maitinti gali sumažinti jų gyvenimo trukmę, todėl galėtų būti

Melo detektoriaus komentaras


Revoliucinga XXI amžiaus medžiaga vadinamas grafeno oksidas jau seniai atsiduria sąmokslo teorijų gerbėjų pasakojimuose. Šį kartą socialinių tinklų vartotojus išgąsdino Kinijos Hebei Normal mokslo ir technologijų universitetui šiuo metu priklausantis patentas, kuriuo apibrėžiama grafeno oksido naudojimo praktika tam tikrų drugių ir dvisparnių pašaruose.

Žinutėse, iliustruotose rusišku patento aprašu, teigiama: „Patentuotas grafeno oksidas kaip maistas. Pirma vabalus pašers, o tada vabalais žmones“.

Klaidinanti žinutė

Panašios panikos žinutės pastebėtos ir rusiškuose šaltiniuose, pavyzdžiui, rusiškame socialiniame tinke „Vkontakte“, kur tuo pačiu patentu buvo dalijamasi vasario 15 d.

Socialinių tinklų vartotojus sudominęs patentas iš tiesų egzistuoja ir gali būti randamas pagal kodą „CN109497353B“ (ČIA). Paraišką patentui gauti Kinijos Hebei Normal mokslo ir technologijų universitetas pateikė dar 2018 m., tačiau prašymas buvo patenkintas tik 2021 m. Šiuo metu patentas yra aktyvus, o jo numatoma pabaigos data – 2038 m. Vis dėlto, įsigilinus į patento aprašą tampa akivaizdu, kad su žmonių vartojamais vabzdžiais ar, juo labiau, su žmonių mityba aprašomas procesas neturi nieko bendro.

Patento pritaikymo sritis dokumente nurodoma taip: „Išradimas priklauso augalų apsaugos technikos sričiai ir visų pirma yra susijęs su grafeno oksido taikymu ruošiant pašarus Lepidoptera ir Diptera vabzdžiams.“

Toliau pateikiama daugiau informacijos apie grafeno oksido savybes ir pritaikymo būdus bei aprašomi atlikti eksperimentai, įrodantys, kaip grafeno oksido naudojimas vabzdžių pašaruose paveikia jų gyvenimo trukmę.

Konkrečiai aprašomi eksperimentai su Ostrinia furnacalis – žolinių drugių šeimos kandžių rūšimi. Šie kandys minta kukurūzų derliumi ir yra laikomi vienais žalingiausių kukurūzų kenkėjų visoje Rytų Azijoje. Vabzdžiai gausiai paplitę Kinijoje, Filipinuose, Japonijoje, Korėjoje, Tailande, Indonezijoje, Malaizijoje ir kitose šalyse, kur padaro didžiulę žalą kukurūzams, apsunkindami derliaus nuėmimą ir mažindami grūdų derlių. Be to, kandys pažeidžia ir patį augalą, daro jį silpnesniu.

Ostrinia furnacalis

Atliekant eksperimentus Kinijos mokslininkams pavyko nustatyti (ČIA, ČIA ir ČIA), kad grafeno oksidas gali sumažinti šių kenkėjų gyvenimo trukmę, taigi, jo pritaikymas gaminant insekticidus padėtų apsaugoti kukurūzus.

Nei patente, nei minėtuose tyrimuose nėra kalbama apie grafeno oksido naudojimą vabzdžių, skirtų žmonių mitybai, pašaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją