Teiginiai


Visiškai sugriauto Mariupolio miesto daugiabučiai jau atstatyti (archyvas).

Verdiktas


Iš dalies melas. Rusijos propagandinė žiniasklaida neseniai paskelbė, kad Mariupolyje buvo restauruoti ne visi, o beveik visi daugiabučiai. Likusius esą ketinama atstatyti šiaip metais. Tačiau palydovinėse nuotraukose galima matyti, kad atstatytų namų yra gerokai mažiau nei sugriautų.

Melo detektoriaus komentaras


Mariupolyje pavyko atkurti beveik visus daugiabučius gyvenamuosius namus, Rusijos forume ir parodoje teminės dienos „Infrastruktūra ir gyvenamoji aplinka“ plenariniame posėdyje vasario pradžioje sakė Rusijos premjero pavaduotojas Maratas Khusnullinas (čia).
Klaidinanti žinutė

Kai 2022 m. gegužę Rusijos pajėgos užėmė Mariupolį, Jungtinės Tautos apskaičiavo, kad 90 procentų gyvenamųjų pastatų buvo apgadinta arba sugriauta. Iš 430 000 žmonių, gyvenusių mieste prieš karą, liko apie 100 000 (čia).

Palydovinės nuotraukos taip pat atskleidė miesto, kuris daugiau nei 80 dienų atlaikė žiaurų ir nenumaldomą Rusijos bombardavimą, sunaikinimo mastą (čia).

Likus dviem savaitėms iki paskutinių Ukrainos kovotojų pasidavimo, Rusija paskelbė pagrindinį miesto planą, kurį esą parengė Rusijos statybos ministerija ir Maskvoje įsikūręs Jungtinis tyrimų ir projektavimo institutas. Jame buvo išdėstyta Mariupolio rekonstrukcijos 2022–2035 m. vizija. Jame buvo aprašyta miesto rajonų strategija ir istorinio centro plėtra, taip pat pastatų fasadų vadovai, pasiūlymai dėl tramvajų ir autobusų tinklų bei naujų gatvių planų, kuriuose medžiai derinami su automobilių stovėjimo aikštele ir dviračių takais, brėžiniai. Dokumentas buvo netikras. Rusijos modelis buvo pagrįstas pasenusiais Ukrainos planais, parengtais iki 2016 m., ir neatsižvelgta į jokius po to įvykusius pakeitimus (čia).

Be to, pernai, kai Rusija jau skelbėsi intensyviai atkurianti Mariupolį, Ukraina taip pat parengė Mariupolio gaivinimo projektą. „Ukrainos tarptautiniai partneriai, Europos miestai ir Ukrainos verslas kartu su Mariupolio miesto taryba suvienijo jėgas, kad miestas būtų atstatytas pagal geriausią tarptautinę praktiką. Iki šiol prie „Mariupol Reborn“ jau prisijungė ERPB, USAID Ekonominės paramos Ukrainai projektas, Utrechto, Vilniaus, Gdansko ir Lvovo savivaldybės, Ukrainos verslininko Rinato Achmetovo verslai, tarptautinės urbanistų ir architektų bendruomenės. Projektas atviras naujiems partneriams, norintiems padėti atgaivinti Ukrainos Mariupolį. Rengiame Ukrainos Mariupolio atgaivinimo strategiją dar prieš deokupaciją, kad kuo greičiau ir kokybiškiau pradėtume atstatyti ir grąžinti į miestą gyvenimą“, - teigiama dokumente (čia).

2023 metų rugpjūtį BBC paskelbė, jog naudojo palydovinę filmuotą medžiagą, kad nustatytų, kaip Rusija pertvarko Mariupolio miesto struktūrą. Ji taip pat nustatė, kad nors vyksta nauja plėtra, tebėra didžiulis sunaikinimas. BBC išanalizuotose palydovinėse nuotraukose iš tiesų matyti, kad per pastaruosius metus esamuose miesto rajonuose, daugiausia netoli pakraščių, atsirado daug daugiaaukščių dvarų. Taip pat yra didžiulis naujas daugiaaukščių butų plotas šiaurės vakariniame miesto pakraštyje, vadinamas Nevskiu, kuris pagrindinis naujai statomas dvaras mieste. Tačiau palydovu užfiksuoti vaizdai taip pat atskleidžia, kad mieste vis dar didžiulis niokojimo mastas. Tai ypač pasakytina apie miesto centro dalis, kur daugumos pastatų vis dar nėra stogų (čia).

Iš palydovo užfiksuotuose vaizduose, kuriuos galima matyti per „Google Earth“, matyti, jog Mariupolyje yra naujų daugiabučių, tačiau vaizdas tikrai neprimena to, kad „būtų restauruoti visi miesto daugiabučiai“. Vaizduose matyti ir labai daug sunaikinimo ar nugriautų pastatų (čia).

Tai, kad rusai galėjo pasigirti sparčiais Mariupolio atstatymo tempais, nulėmė viena detalė. Mariupolio mero patarėjas Piotras Andriuščenka teigė, kad okupantai išmoko mieste sukurti „marafetą“. Rusai dažo namų fasadus, bet viduje viską palieka taip, kaip buvo, o tai ir sukuria vaizdą, kad restauruojami ištisi miesto kvartalai (čia).

Be to, daugelis ukrainiečių, net jei jų daugiabutis namas ir buvo renovuotas, grįžti namo nebegali. Kai kurie istorinių apartamentų su vaizdu į jūrą savininkai miesto širdyje pastebėjo, kad jų pastatai buvo nugriauti ir pakeisti prabangiais būstais. Rusijos statybos bendrovės reklamuoja „prabangius“ butus pastatuose, o pirminiams savininkams siūlo pakeisti būstą miesto pakraštyje (čia).

Žurnalistai kalbėjosi su ukrainiečiais iš Mariupolio, kurie dėl karo neteko namų. Jie teigė, kad nepaisant Rusijos valdžios pažadų visus, netekusius namų, perkelti į naujus pastatus, naujų būstų gauti neįmanoma. Žmonės įtraukiami į laukiančiųjų sąrašą, reikalaujama pateikti dokumentus, kurie per karą sudegė. Būstas dažniausiai dalijamas „labai taupiai ir selektyviai“ žmonėms, turintiems „atvirai prorusiškų pažiūrų“ (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)