Teiginiai

„Coca-Cola“ įsipainiojo į vaikų ir juodosios rinkos organų pirkimą iš Ukrainos (čia).

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad „Coca-Cola“ Ukrainoje pirktų vaikus ar žmonių organus. Rusijos propaganda jau nuo 2014 metų skleidžia dezinformaciją, kad Ukraina juodojoje rinkoje prekiauja vaikais ir organais. Tačiau Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl karo nusikaltimų, kaltindamas jį asmenine atsakomybe už vaikų grobimą iš Ukrainos.

Melo detektoriaus komentaras

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotoja Anos Kuznecova spalio 5 dieną surengė spaudos konferenciją, kurioje ir paskelbė šią žinią, kad „Coca-Cola“ neva įsipainiojo į vaikų ir organų pirkimą iš Ukrainos.

Ji aiškino, kad „išvaduodami Svetogorską mūsų kovotojai rado dokumentus apie vaikų pardavimą našlaičių namuose. Yra nuorodų į britų privačias karines įmones, o vienas iš klientų buvo „Coca-Cola“ kompanija“, – teigė A. Kuznecova (čia). Tačiau spaudos konferencijoje ji taip ir neparodė tų neva rastų dokumentų.

Be to, A. Kuznecovos teigimu, juodojoje rinkoje parduodamų ir transplantuojamų organų kiekis šiuo metu sudaro 7 proc. viso Ukrainos biudžeto pajamų, kurios siekia 2 mlrd. dolerių, o tai irgi yra melas.
Ukrainos žiniasklaida pabrėžia, kad kaltinai Ukrainai, jog ši uždirba milijardus dolerių iš vaikų ir organų pardavimo, yra viena ilgiausiai skleidžiamų Kremliaus suklastotų naujienų (čia).

Pati „Coca-Cola“ kompanija į Rusijos skleidžiamą melą nesureagavo, tačiau pažymėtina tai, kad ji svariai padeda Ukrainai kovoti su agresore. „Mūsų širdys yra su žmonėmis, kurie kenčia nuo žiaurumų Ukrainoje, taip pat su pabėgėliais, kurie buvo priversti bėgti iš savo namų. Mūsų žmonių ir jų šeimų saugumas ir toliau yra mūsų prioritetas, todėl darome viską, ką galime, kad juos paremtume“, - teigiama „Coca-Cola“ pareiškime (čia).

Iki šiol „The Coca-Cola Company“, jos pasauliniai išpilstymo partneriai ir „The Coca-Cola Foundation“ įsipareigojo skirti daugiau nei 30 mln. dolerių, kad paremtų kolegas Ukrainoje ir humanitarinės pagalbos pastangas.

Prieš kelis mėnesius Rusijos žiniasklaida aiškino, kad juodojoje rinkoje yra parduodami ir kare žuvusių Ukrainos kariškių organų (čia).

Kaltinimai apie organų prekybą Ukrainoje yra Kremliaus dezinformacijos priemonių rinkinio dalis ir sklinda nuo 2014 m.

Pažymėtina, kad organų transplantacija yra sudėtinga ir laiko reikalaujanti medicininė procedūra, kurios neįmanoma atlikti lauko sąlygomis. Kitaip tariant, donoro organo neįmanoma paimti karo lauke, o jei ir pavyktų, tai vargu, ar jis būtų rinkamas persodinimui (čia).

Svarbu ir tai, kad Ukraina iš jokių tarptautinių organizacijų nėra sulaukusi kaltinimų ar įtarimų, kad prekiauja vaikais ar organais juodoje rinkoje. Tuo metu Rusijos valdžia kaltinama neteisėtu ukrainiečių vaikų deportavimu. Dėl šio kaltinimo Tarptautinis baudžiamasis teismas 2023 m. kovo 17 d. išdavė Vladimiro Putino ir Rusijos Federacijos vaiko teisių komisarės Maria Lvovos-Belovos arešto orderį (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją