Teiginiai

Milano aikštėje yra reklaminis stendas, skirtas rinkti aukas Ukrainai. Jame vaizduojamas V. Zelenskis, kuris nosies šnervėje įtaisytu mechanizmu susiurbia į tūbelę suvyniotus banknotus.

Verdiktas

Melas. Tokio reklaminio stendo Milano katedros aikštėje niekada nebuvo. Tai patvirtino Milano savivaldybė ir aikštėje patruliuojantys pareigūnai. Be to, pinigus susiurbiančio mechanizmo įtaisyti į šį stendą nėra techninių galimybių, į jį talpinami popieriniai plakatai, o siurbliui ir aukoms tiesiog nebūtų vietos. Kad įrašas buvo sukurtas propagandai skleisti liudija ir grafiniai ženklai pačiame vaizdo įraše.

Melo detektoriaus komentaras

Kelių sekundžių trukmės vaizdo įraše, kuriuo dalinasi socialinių tinklų vartotojai, nufilmuotas reklaminis stendas, stovintis, kaip teigiama, Milane. Stende matomas V. Zelenskio veidas, virš kurio Ukrainos vėliavos spalvų fone angliškai užrašyta: „Donations for Ukraine“ (liet. „Aukos Ukrainai“). Vėliau įrašas priartinamas ties apvalia skyle, įtaisyta ties Ukrainos prezidento šnerve, ir parodoma, kaip žmonės į ją deda į tūbelę susuktus eurų banknotus.

Viename komentare lietuvių kalba pridurta: „Milane, Italijoje, yra reklaminis stendas, kuriame Zelenskis šnervėmis sutraukia „pašalpą““.

Klaidinančios žinutės

Šį siužetą platino ne tik lietuviškos, bet ir itališkos socialinių tinklų paskyros bei rusų propagandiniai kanalai.

Tai, kad įrašas yra suklastotas, o tokio stendo Milane niekada nebuvo, įrodo kelios detalės.

Vieta, kurioje nufilmuotas reklaminis stendas – Milano katedros aikštė. Visi šioje aikštėje esantys reklaminiai stendai turi būti suderinti su Milano savivaldybe ir yra skirti oficialiai komunikacijai, tačiau, kaip Italijos faktų tikrintojams „Open“ patvirtino savivaldybės atstovai, leidimas į reklaminį stendą talpinti tokį atvaizdą niekada nebuvo išduotas.

Kad tikrai įsitikintų, jog toks stendas neegzistuoja, italų žurnalistas Davidas Puente pats apsilankė šioje aikštės dalyje (ČIA). Nors vieta talpinti reklamą joje yra toje pačioje vietoje, kaip vaizduojama socialiniuose tinkluose patalpintame siužete, stende patalpintas visai kitoks atvaizdas. Apklausti aikštę prižiūrintys pareigūnai taip pat patikino niekada nematę reklamos su V. Zelenskio veidu, kaip rodoma siužete. Kadangi aikštė 24 valandas per parą yra stebima kamerų, jei kokie nors aktyvistai būtų sumanę be savivaldybės žinios patalpinti savo reklamą, pareigūnai juos nedelsiant būtų sustabdę.

D. Puente taip pat atkreipė dėmesį į vizualinius skirtumus tarp tikrojo stendo ir matomo socialiniuose tinkluose. Tikrajame stende tarp plakato ir stendo rėmo yra tarpas, tuo tarpu socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše tokio tarpo nėra, vaizdas su V. Zelenskiu atrodo grubiai įklijuotas į stendo rėmą.

Galiausiai, įtaisyti siurbimo mechanizmą, galintį susiurbti aukas, stende nėra techninių galimybių, tokioms reikmėms jis tiesiog per plonas. Žvelgiant į D. Puente patalpintą vaizdo įrašą matyti, kad į stendo vidų paprastai dedami popieriniai plakatai.

Atsižvelgiant į aukščiau išvardintus argumentus ir faktą, kad neatsirado nė vieno liudininko, kuris būtų matęs tokį aukas Ukrainai renkantį stendą, galima teigti, kad vaizdo įrašas buvo specialiai sumontuotas, siekiant sugadinti V. Zelenskio reputaciją ir skleisti Kremliaus propagandą. Šiuo įrašu siekta perduoti žinutę esą Ukrainos prezidentas yra nuo kokaino priklausomas narkomanas, o Ukraina „siurbia“ lėšas iš Vakarų Europos šalių ir yra išlaikytinė. Šios idėjos atitinka Rusijos nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios transliuojamus teiginius.

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją