Profesorių Faizullah Jalalą šeštadienį Kabule sulaikė ir į nežinomą vietą išvežė Talibano pajėgos, rugpjūtį grįžusios į valdžią. Nuo tada griežtos linijos islamistai ėmėsi griežtų veiksmų prieš oponentus, jėga išsklaidė protestus už moterų teises ir trumpam sulaikė kelis Afganistano žurnalistus.

„Po daugiau nei keturių dienų sulaikymo dėl nepagrįstų kaltinimų patvirtinu, kad profesorius Jalalas pagaliau paleistas“, –tviteryje paskelbė jo dukra Hasina Jalal, Vašingtono Džordžtauno universiteto bendradarbė, prieš tai socialiniuose tinkluose pradėjusi kampaniją, raginančią jį paleisti.

Vyriausybės atstovas Zabihullah Mujahidas tviteryje paskelbė, kad F. Jalalas socialinėje žiniasklaidoje padarė pareiškimus, kuriais „mėgino sukurstyti žmones prieš sistemą“. „Jis buvo suimtas, kad kiti nerašytų panašių beprasmių komentarų (...), kenkiančių kitų orumui“, – pridūrė jis.

F. Jalalo šeima teigė, kad Z. Mujahido pasidalyti pranešimai tviteryje paimti iš suklastotos paskyros, kurią jie bandė uždaryti. „Talibanas tiesiog naudoja šiuos pranešimus kaip dingstį nutildyti stiprų balsą šalyje“, – po arešto AFP sakė H. Jalal.

F. Jalalo pasirodymų televizijoje klipai, kuriuose puolamas Talibano jėga grindžiamas valdymas ir blogėjanti ekonominė padėtis, prieš tai plačiai paplito socialinėje žiniasklaidoje ir sukėlė susirūpinimą, kad jam gresia Talibano atpildas. Vienoje tiesioginių pokalbių laidoje jis pavadino Talibano atstovą Mohammadą Naeemą, kuris taip pat joje dalyvavo, „veršiuku“ – tai mirtinas įžeidimas Afganistane.

Penktą dešimtį bebaigiąs F. Jalalas atsisakė pasiūlymų išvykti iš šalies, kai valdžią užgrobė Talibanas, ir daugiausia gyvena slapstydamasis Kabule, o jo šeima pabėgo į Europą, sakė jo dukra. Ilgametis teisės ir politikos mokslų profesorius Kabulo universitete F. Jalalas per pastaruosius dešimtmečius pelnė Afganistano lyderių kritiko reputaciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją