„Tai ką, Vladimirai Vladimirovičiau, panašu, kad Nadia Savčenko ir beveik 400 Ukrainos piliečių, esančių tavo teroristų nelaisvėje, greitai turės grįžti namo! Po to, kai mes organizuosime teisingą ir atvirą dviejų karo nusikaltėlių iš Rusijos, kuriuos tu atsiuntei pas mus žudyti mūsų piliečių, teismą. Siūlau mainus: du rusų karo nusikaltėlius, kurie tokiais tapo tavo valia, iškeiskime į Nadiją Savčenko ir visus 400 mūsų belaisvių“, – rašo A. Heraščenka savo paskyroje „Facebook“ svetainėje.

Ukrainos ministro patarėjas spėjo, kad visi pasaulio televizijos kanalai jau lydi savo reporterius į lėktuvus, skrendančius į Kijevą, ir pasiūlė surengti spaudos konferenciją tiesiog prie ligoninės, kur laikomi belaisviai. Šis pasiūlymas jau sulaukė atsakomosios Maskvos reakcijos. Dūmos gynybos komiteto vadovas Vladimiras Komojedovas „Echo Moskvy“ eteryje pažymėjo, kad Kijevo pareiškimus dėl į nelaisvę paimtų „rusų karių“ būtina patikrinti. Pats V. Komojedovas netiki, kad į nelaisvę pakliuvę žmonės yra susiję su Rusijos kariuomene.

Tuo tarpu, anksčiau, Ukrainos valstybės saugumo vadovas V. Nalyvaičenka užsiminė, kad Ukraina nesieks iškeisti minėtų vyrų į ukrainiečius, kurie gali būti laikomi prorusiškų separatistų ar Rusijos.

N. Savčenko advokatas Ilja Novikovas, į kurį žiniasklaidos priemonės kreipėsi, prašydamos komentaro dėl galimo apsikeitimo belaisviais, patikino, kad šis klausimas turėtų būti pateikiamas ne gynėjams, o diplomatams ir politikams.

„Mes, advokatai, situacijos nekomentuosime. Taip pat neketiname derėtis šia tema. To nedarysime bent jau todėl, kad pati Nadija tikrai nebūtų pasakiusi, kad rusų belaisviai neturėtų būti paleisti, kol Putinas nepalies jos. Taigi ir mes nesakysime nieko tokio, ką galima būtų taip interpretuoti“, - rašo I. Novikovas socialiniame tinkle „Facebook“.

Vertėtų pridurti, kad Kremlius atsisako komentuoti belaisvio apklausos vaizdo įrašą. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas savo ruožtu pareiškė, kad rusų karių Donbase nebuvo ir nėra, o klausimas dėl informacijos patikrinimo dėl neva sulaikytų specialiųjų pajėgų karių turėtų būti pateikiamas ne Kremliui, o Gynybos ministerijai, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Jau ne kartą buvo kalbėta tiek su jais, tiek ir su gynybos ministerija, kad jokių rusų karių Donbase nėra. Negaliu komentuoti medžiagos, manau, kad tai šiuo atveju geriau turėtų padaryti mūsų gynybos ministerijos specialistai, jie turėtų vertinti, ar ši medžiaga yra tikra“, - pareiškė D. Peskovas.

Gynybos ministerija kol kas nekomentuoja, ar informacija apie du neva į nelaisvę patekusius „Luhansko liaudies respublikos“ „gynėjus“, yra tikra. Vis dėlto Luhanske jau pripažintas dviejų asmenų paėmimo nelaisvėn faktas. Pagal šią versiją ukrainiečių kariai Ščastios miesto rajone nelaisvėn paėmė du asmenis.

„Vakar, gegužės 16 d., apie 13 val. įveikę skiriamąją liniją ir Doneco upę, o į Šiaurę nuo Ščastios diversine-žvalgybinė priešo grupė užpuolė „liaudies milicijos“ žvalgybinio bataliono stebėjimo postą“, - „Luhansko liaudies respublikos“ taip vadinamosios liaudies milicijos pirmąjį vadovo pavaduotoją Sergejų Kozlovą cituoja Luhansko informacijos centras.

„Kovoje du mūsų kariai – Jerofejevas Jevgenijus Vladimirovičius ir Aleksandrovas Aleksandras Anatoljevičius – buvo sužeisti ir paimti ukrainiečių diversantų į nelaisvę. Darome prielaidą, kad siekiant tolimesnių provokacijų jie bus kankinami“, - pridūrė jis.

Anot S. Kozlovo, belaisvių išvadavimui „Luhansko liaudies respublikos“ vadovai suformavo grupę deryboms dėl apsikeitimo belaisviais vykdyti.

S. Kozlovo teigimu, J. Jerofejevas ir A. Aleksandrovas prisijungė prie „liaudies milicijos“ pajėgų prieš keletą mėnesių. Siekiant tai įrodyti žurnalistams pademonstruoti įsakymai dėl šių dviejų asmenų skyrimo į „liaudies miliciją“, išrašai iš asmeninių bylų ir jų kariniai bilietai.

S. Kozlovas paragino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos atstovus atkreipti dėmesį į ukrainiečių karių įvykdytą „Luhansko liaudies respublikos“ „kovotojų“ paėmimą nelaisvėn. Taip pat jis paragino Kijevą atsisakyti provokacijų ir griežtai laikytis Minsko susitarimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (735)