Žurnalistų kalbinti kariškiai pirmąsias Ukrainos kontrpuolimo dienas apibūdino kaip chaosą. Pajėgų proveržius esą lydėjo draugiškos ugnies išprovokuoti incidentai, o atakas stabdė minų laukai, prieštankinės raketos ir Rusijos sraigtasparnių Ka-52 atakos, todėl mėginimai atakuoti virsdavo gelbėjimo operacijomis.

Šiuo etapu Ukraina neteko maždaug penktadalio NATO suteiktų ginklų, rašo „Financial Times“.

Taigi, Kyjivas nutarė keisti taktiką, todėl, kaip teigia ukrainiečių karo vadai, atrodo, pavyksta pasiekti apčiuopiamų rezultatų karo lauke.

Užuot rengę atakas, ukrainiečių kariai pradėjo masiškai naudoti artileriją, nuotoliu ir taiklumu lenkiančią Rusijos artileriją. Šitaip pavyksta užsitikrinti priešakinių grupių judėjimą pirmyn ir, nepatiriant didelių nuostolių, pasiekti taktinių laimėjimų.

„Smūgiuojame priešo pusėn, o tada pajuda pėstininkai, – aiškina amerikietiškų haubicų M777 baterijos vadas vardu Viktoras. – Pasistengiame sudaryti tokias sąlygas, kad mūsų pajėgų nuostoliai būtų minimalūs.“

Vis dėlto Vakarų šalims kyla konkrečių su strategija susijusių klausimų. Visų pirma, ar sugebės Ukraina laikytis jos pakankamai ilgai arba pasiekti tokį karinį proveržį, kuris priverstų Maskvą sėstis prie derybų stalo? Girdisi būgštavimų, kad Ukrainos pajėgos pernelyg greitai eikvoja artilerijos atsargas, o kadangi kariai juda per lėtai, Rusijos pajėgos gali spėti įsitvirtinti ir apmokyti naujokus.

Visgi trumpuoju laikotarpiu nauja taktika padėjo sumažinti Ukrainos nuostolius. Palyginti su dviem pirmosiomis kontrpuolimo savaitėmis, nuostolių sumažėjo sprendžiant ir pagal žuvusių karių, ir pagal apgadintų vakarietiškų tankų bei pėstininkų kovos mašinų skaičių. Be to, Ukraina sugebėjo pasiekti, kad ir nedidelių, tačiau stabilių laimėjimų, rašo „Financial Times“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją