Jungtinė Karalystė yra pirmoji, pasirašiusi tokį bendradarbiavimo su Ukraina dokumentą po to, kai pernai Vilniuje vykusiame NATO susitikime G7 šalys susitarė suteikti Ukrainai dvišales saugumo garantijas.

„Šiandien diena, kai pasikeitė Europos istorija. Ukraina ir Jungtinė Karalystė sudarė naują precedento neturintį saugumo susitarimą. Tai ne tik deklaracija. Tai realybė, kuri ateis mūsų bendradarbiavimo, o ypač saugumo garantijų iškritinės pasaulinės JK galios dėka“, – pabrėžė V. Zelenskis.

JK įsipareigojimai pagal šį dokumentą galios tol, kol Ukraina įstos į NATO, sakė Ukrainos prezidentas.

„Jei toks saugumo garantijų lygis būtų pasiektas po 1991 metų su Britanija ir kitomis šalimis, tuomet Rusijos agresijos tiesiog nebūtų buvę“, – kalbėjo jis.

Volodymyras Zelenskis, Rishi Sunakas

V. Zelenskis ir R. Sunakas per spaudos konferenciją Kyjive papasakojo, kokias garantijas suteikia naujasis Ukrainos ir JK saugumo susitarimas, praneša Ukrainos žiniasklaida.

„Pirma, ši sutartis įformina dabartines saugumo sutartis. Antra, užtikrina, kad ši parama būtų ilgalaikė, kad Rusija suprastų, jog liekame kartu su Ukraina“, – sakė JK premjeras.

Anot jo, ateityje Rusijos puolimo atveju JK teiks Ukrainai karinę ir ekonominę pagalbą, taip pat įves sankcijas Maskvai.

V. Zelenskis pridūrė, kad susitarime numatytas laikas konsultacijoms su partneriais pasikartojus Rusijos agresijai. „Tai formalus mūsų partnerių įsipareigojimas. Jeigu pasikartoja Rusijos agresija, yra numatytas atitinkamas laikotarpis, per kurį dėl šio susitarimo konsultuojamės su partneriais“, – sakė V. Zelenskis.

„Mes suprasime, kiek pagalbos mums prireiks naujo Rusijos puolimo atveju“, – pridūrė jis.

R. Sunako biuras anksčiau penktadienį pranešė, kad JK premjeras su Ukrainos prezidentu turėtų pasirašyti „istorinį“ bendradarbiavimo saugumo srityje paktą.

Šis „toteminis susitarimas“ turėtų būti pirmas žingsnis link „nepajudinamos šimtametės partnerystės“ tarp abiejų šalių, sakoma R. Sunako biuro pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)