„Paprašiau jo pasakyti man vieną priežastį, kodėl. Ne tris, ne penkias ir ne dešimt. Pasakyti man tik vieną priežastį“, – apie savo pokalbius su V. Orbanu sakė V. Zelenskis. „Laukiu atsakymo“, – sakė jis žurnalistams Osle, kur susitiko su penkiais Šiaurės šalių lyderiais.

„Nepasakyčiau, kad tai buvo labai planuotas susitikimas. Mes kalbėjomės, tai tiesa“, – sakė V. Zelenskis, turėdamas omenyje savo pokalbį su V. Orbanu Argentinoje.

Ukrainos prezidentas teigė su V. Orbanu aptaręs, kad reikia kalbėtis ir spręsti problemas. „Štai kodėl mums tiesiog reikia susitikti. Parodžiau jam savo teigiamą požiūrį į šią idėją“, – V. Zelenskio žodžius cituoja portalas „Europejskaja pravda“.

Volodymyras Zelenskis

Nuo ketvirtadienio ES lyderiai Briuselyje aptars paramą Ukrainai, ją tikimasi atnaujinti 50 mlrd. eurų paketu makroekonomikai ir pažadu pradėti oficialias derybas dėl narystės.

V. Orbanas grasina vetuoti abi priemones, tai pasmerktų viršūnių susitikimą žlugimui ir paliktų ant ledo Ukrainą bei jos kaimynę Moldovą, taip pat laukiančią pradėti derybas dėl narystės, Rusijai jau beveik dvejus metus tęsiant plataus masto invaziją į Kyjivo teritoriją.

Vengrija tvirtina, kad ji griežtai prieštarauja Kyjivo priartėjimui prie narystės, nes neva V. Zelenskio karo meto administracija nepakankamai padarė kovodama su korupcija. Trečiadienį V. Orbanas pakartojo prieštaraujantis tam, kad būtų pradėtos derybos su Ukraina dėl narystės ES, sakė, jog tai būtų „baisi klaida“.

V. Zelenskis sakė, jog tikisi „itin konstruktyvaus susitikimo“ su V. Orbanu, „nes turime bendras sienas“.

Kritikai kaltina V. Orbaną mėginant šantažuoti Briuselį, kad gautų milijardų eurų ES finansavimą, nors jis tai neigia. „Europos Sąjunga padarys siaubingą klaidą, ir tai turi būti sustabdyta. Net jei to nori 26 narės, o mes vieninteliai tam prieštaraujame“, - sakė jis.

Daugelis kitose ES sostinėse įtaria, kad V. Orbanas naudojasi viršūnių susitikimu ir savo veto teise dėl plėtros šantažuodamas Briuselį, kad būtų atnaujintos Vengrijai sustabdytos išmokos.

„Jei norime paremti Ukrainą, pasiųsti geostrateginį signalą, padarykime tai, bet tai neturėtų būti narystė“, – sakė V. Orbanas, vietoj narystės siūlydamas „strateginę partnerystę“ su karo draskoma šalimi.

Vis dėlto per interviu vyriausybę palaikančiam laikraščiui „Mandiner“ V. Orbanas leido suprasti esąs pasirengęs kompromisams dėl „finansinių sandorių, bet ne strateginių ar politinių susitarimų finansiniais klausimais“. Jis nepatikslino, ar turėjo omenyje pagalbą Ukrainai.

Paklaustas apie galimą „Huxitą“ (išstojimą iš ES), V. Orbanas sakė, kad nenorėtų savo šalies pasitraukimo, o mieliau „perimtų Briuselį“, nes „visa Europa turėtų būti kaip Vengrija“.

Nuo 2010 m. V. Orbanas nuolat konfliktuoja su Briuseliu įvairiais klausimais – nuo teismų nepriklausomumo iki migracijos politikos ir LGBTQ bendruomenės teisių.