Praėjusią savaitę Slovakiją sukrėtė incidentas, per kurį į ministrą pirmininką Robertą Fico, besisveikinusį su savo rėmėjais centriniame Handlovos mieste, buvo paleistos keturios kulkos.

Jis buvo skubiai nugabentas į netoliese esančios Banska Bystricos ligoninę, kur jam buvo atliktos dvi ilgos operacijos. Ketvirtadienį ligoninė pranešė, kad jo būklė tebėra „sunki, bet stabili“.

Įtariamas šaulys, kurį Slovakijos žiniasklaida įvardijo kaip 71 metų poetą Jurajų Cintulą, buvo apkaltintas tyčiniu pasikėsinimu nužudyti ir šeštadienį vykusiame teismo posėdyje buvo suimtas.

„Per apklausą jis pareiškė, kad nepritaria dabartinės vyriausybės politikai... todėl nusprendė veikti“, – šeštadienį priimtame sprendime rašė ikiteisminio tyrimo teisėjas Romanas Puchovskis.

Agentūra AFP šį dokumentą ketvirtadienį elektroniniu paštu gavo iš Katarinos Kudjakovos, specialiojo baudžiamųjų bylų teismo Pezinoke, esančiame į šiaurės rytus nuo sostinės, atstovės spaudai.

Kaltinamasis tvirtino nesutinkantis su vyriausybės sprendimu panaikinti specialiąją prokuratūrą, nutraukti karinės pagalbos siuntimą Ukrainai, taip pat jos tariamai vykdomu žiniasklaidos persekiojimu.

„Jis pakartojo, kad nenorėjo nužudyti (vardas paslėptas), o tik sužeisti ir sutrikdyti jo sveikatą, kad taikėsi į apatinę liemens dalį“, – rašė R. Puchovskis.

„Jis supranta, kad elgėsi visiškai neleistinai, kad neturėjo sužaloti aukos, – pridūrė teisėjas. – Jis nuoširdžiai gailisi dėl savo veiksmų.“

Šis pasikėsinimas išryškino aštrius politinius nesutarimus Slovakijoje, kur 59 metų R. Fico pradėjo eiti pareigas spalį, po to, kai jo partija „Smer“ laimėjo visuotinius rinkimus.

Ketvirtą kadenciją premjero poste dirbantis R. Fico sugadino santykius su Ukraina, kai suabejojo kaimyninės šalies suverenitetu, jai kovojant su Rusijos pajėgomis.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją