Sutarties pasirašymas buvo „istorinė diena“ abiem šalims, sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas, dalyvavęs spaudos konferencijoje kartu kolega iš Izraelio Yoavu Gallantu.

Apie 3,3 mlrd. eurų vertės sandoris – didžiausias Izraelio karinės pramonės istorijoje.

Turėdama „Arrow 3“ sistemą „Vokietijos oro gynyba bus pasirengusi ateičiai“, sakė B. Pistoriusas.

Vokietija po praėjusių metų Rusijos invazijos į Ukrainą inicijavo siekį sustiprinti NATO oro gynybą Europoje, ragindama sąjungininkes kartu pirkti atgrasymo sistemas.

„Kasdienės Rusijos atakos Ukrainoje rodo, kokia svarbi yra oro gynyba“, – sakė B. Pistoriusas.

Sutarties pasirašymas buvo „jaudinantis įvykis kiekvienam žydui“, prisimenant Holokausto įvykius, sakė Y. Gallantas. „Praėjo tik 80 metų nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, tačiau šiandien Izraelis ir Vokietija suvienija jėgas kurdamos saugesnę ateitį“, – sakė jis.

Dangaus skydas


Tolimojo nuotolio sistema „Arrow 3“, skirta numušti raketas virš Žemės atmosferos, yra pakankamai galinga, kad užtikrintų kaimyninių Europos Sąjungos valstybių apsaugą.

Šią sistemą sukūrė ir pagamino Izraelis ir JAV, o jos pardavimui turėjo pritarti Vašingtonas.

Lėšos pirkiniui buvo skirtos iš kanclerio Olafo Scholzo pristatyto svarbaus 100 mlrd. eurų fondo, skirto šalies gynybai stiprinti po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Prie Vokietijos bendro oro gynybos projekto – Europos dangaus skydo iniciatyvos – iki šiol prisijungė daugiau kaip dešimt Europos šalių.

Įgyvendinant projektą „Dangaus skydas“ planuojama bendrai įsigyti trumpojo, vidutinio ir ilgojo nuotolio sistemų, įskaitant Vokietijoje pagamintą „Iris-T“, JAV gamybos sistemą „Patriot“ ir „Arrow 3“.

Kai kurios Vokietijos kaimynės, įskaitant Prancūziją ir Lenkiją, kol kas atsisakė pasirašyti sutartį. Paryžiaus oficialūs asmenys pasisako už oro gynybos sistemą, kurioje būtų naudojama europietiška įranga.

Berlynas tikisi, kad sistema „Arrow 3“ bus pristatyta paskutinį 2025 metų ketvirtį.