Pranešimas rodo, kad užsienio pajėgų išvedimas iš Afganistano netrukus turėtų būti užbaigtas.

Bagramo oro pajėgų bazė buvo labai svarbi JAV operacijoms Afganistane. Per ilgą karą su Talibanu ir jo sąjungininke „al Qaeda“ iš šio aerodromo buvo rengiami antskrydžiai ir logistikos misijos.

„Visos koalicijos pajėgos yra pasitraukusios iš Bagramo“, – sakė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Jis nenurodė, kada paskutiniai JAV ir NATO kariai išvyko iš bazės, esančios 50 km į šiaurę nuo Kabulo.

Pareigūnas taip pat nesakė, kada bazė bus oficialiai perduota Afganistano pajėgoms.

„Mes dar neinformuoti apie jokį oficialų bazės perdavimą afganistaniečių pajėgoms“, – AFP sakė Afganistano aukšto rango pareigūnas, nesutikęs skelbti savo pavardės.

JAV ir NATO baigia savo misiją Afganistane ir iki rugsėjo 11-osios termino turi sugrąžinti namo paskutinius šioje šalyje esančius savo karius. Kiek jų dar yra Afganistane, neskelbiama.

Talibanas pastaruosius du mėnesius nepaliaujamai rengia puolimus visame Afganistane ir užėmė dešimtis rajonų, afganistaniečių saugumo pajėgoms daugiausia įsitvirtinus svarbiose urbanistinėse zonose.

Afganistano pajėgų galimybės išlaikyti itin svarbaus Bagramo aerodromo kontrolę tikriausiai bus pagrindinis dalykas siekiant užtikrinti netoliese esančios sostinės Kabulo saugumą ir toliau spausti Talibaną.

Bėgant metams Bagramo bazėje – miniatiūriniame mieste – pabuvojo šimtai tūkstančių JAV ir NATO karių bei kontraktininkų.

Bazėje yra plaukimo baseinų, kino teatrų ir SPA, net lentų takas su tokiais greitojo maisto restoranais kaip „Burger King“ ir „Pizza Hut“.

Bazėje taip pat buvo kalėjimas, o jame kalėjo tūkstančiai talibų ir džihadistų.

Bagramo bazę amerikiečiai pastatė per Šaltąjį karą, praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje, JAV ir Sovietų Sąjungai varžantis dėl įtakos Afganistane.

Ironiška, kad 1979 metais bazė tapo Sovietų Sąjungos invazijos atsparos tašku. Sovietų armija, bazėje šeimininkavusi beveik dešimtmetį, ją reikšmingai išplėtė.

Rusams pasitraukus Bagramo bazė tapo svarbiu pilietinio karo lauku. Vienu metu skelbta, kad Talibanas kontroliavo vieną 3 km ilgio kilimo ir tūpimo tako galą, o opozicinis Šiaurės aljansas – kitą.

Pastaraisiais mėnesiais Bagramo bazė buvo apšaudoma raketomis. Atsakomybę prisiimdavo džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), pakurstęs nuogąstavimus, kad kovotojai planuoja pulti bazę.

NATO vadovaujamos nekovinės misijos tikslas buvo parengti Afganistano pajėgas užtikrinti savo šalies saugumą po užsienio pajėgų išvedimo.

Šių metų vasarį Afganistane buvo maždaug 9,5 tūkst. užsienio karių, įskaitant 2,5 tūkst. amerikiečių. JAV kontingentas buvo didžiausias.

Vokietija ir Italija jau yra paskelbusios, kad baigė savo pajėgų išvedimą iš Afganistano.