Keturių valstybių žemės ūkio reikalų ministerijų pareigūnai pareiškė, kad dalis transportuojamų grūdų lieka tokiose šalyse, kaip Lenkija, ir dėl to nukenčia vietos ūkininkai.

„Raginame Europos Komisiją aktyviau tikrinti solidarumo koridorių efektyvumą, – žurnalistams sakė Čekijos žemės ūkio ministras Marekas Vyborny. – Esame bendrai suinteresuoti padėti nugabenti ukrainietiškus grūdus į šalis už ES ribų ir tam mums reikia labai veiksmingų koridorių.“

M. Vyborny surengė Višegrado grupės šalių žemės ūkio pareigūnų susitikimą, kuriame vaizdo ryšiu dalyvavo Ukrainos žemės ūkio ministras Mykola Solskis.

Jis tikino, kad tam, jog transportavimo metu būtų išvengta grūdų „nutekėjimo“, ES galėtų sukurti prekeiviams taikomą grąžinamų užstatų sistemą – užstatai galėtų būti grąžinami, kai grūdai išvyktų į rinkas už ES ribų.

M. Vyborny pridūrė, kad keturios šalys norėtų, jog Europos valdžios institucijos patvirtintų siūlomus žingsnius dar prieš kitą mėnesį Liuksemburge vyksiantį ES žemės ūkio reikalų ministrų susitikimą.

ES 2022 m. gegužę sustabdė importo muitų taikymą ukrainietiškiems grūdams ir tai padarė po to, kai Rusija inicijavo eksportui svarbių Ukrainos Juodosios jūros uostų blokadą. Tai numušė kainas ir tuomet Briuselis uždegė žalią šviesą keleto šalių narių ribojimams, kuriais jos siekė apsaugoti savo rinkas. ES buvo leidusi taikyti šias priemones iki rugsėjo 15 d. Blokui nepratęsus jų galiojimo, Vengrija, Lenkija ir Slovakija ėmėsi vienašališkai drausti grūdų importą iš Ukrainos.

Reaguodamas į šiuos veiksmus, Kyjivas pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

M. Vyborny nurodė, kad šis skundas „apsunkina atmosferą ieškant sutarimo dėl pagalbos Ukrainai“. „Paprašėme pono Solskio apsvarstyti galimybę... atsiimti skundą“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją