Oliveris Varhelyi, kuris dabar yra Budapešto pasiuntinys Europos Sąjungoje, per jo kandidatūros tvirtinimo procedūrą Europos Parlamente pareiškė, kad veiks nepriklausomai, jeigu bus patvirtintas ES „kaimynystės ir plėtros komisaru“, atsakingu už santykius su narystės Bendrijoje siekiančiomis šalimis.

Jis sakė norintis, kad Šiaurės Makedonija ir Albanija būtų pakviestos pradėti seniai įstrigusias derybas dėl narystės bloke dar prieš kitą gegužę vyksiantį ES ir Vakarų Balkanų šalių viršūnių susitikimą Zagrebe. Šiuo pareiškimu O. Varhelyi kirto prancūzų prezidentui Emmanueliui Macronui, blokavusiam atitinkamą sprendimą praėjusį mėnesį.

Europarlamentarai klausinėjo Vengrijos kandidato apie praėjusio mėnesio V. Orbano pareiškimą Turkijos ir Azerbaidžano lyderiams, esą, jeigu Vengrija „gaus“ ES plėtros komisaro portfelį, „mes mielai būsime jūsų paslaugoms ir padėsime jums įgyvendinti jūsų siekius“.

O. Varhelyi tvirtai pareiškė, kad neklausys nurodymų iš Budapešto, kurio vyriausybė yra įsivėlusi į ginčą su ES dėl nesutarimų įstatymų viršenybės ir žiniasklaidos laisvės klausimais.

„Kaip komisaras – nuo dienos, kai būsiu išrinktas – aš veiksiu visiškai nepriklausomai: nepriimsiu jokios vyriausybės ir jokios institucijos nurodymų... Aš laikysiuosi ES linijos ir tik ES linijos“, – patikino O. Varhelyi.

„Aš neleisiu, kad kokia nors vyriausybė kištųsi į mano pareigas ir mano užduotis“, – pridūrė jis.

Turkija formaliai jau veda derybas dėl stojimo į ES, tačiau jos įstrigo Europoje kylant susirūpinimui dėl blogėjančios žmogaus teisių padėties, vadovaujant prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui.

O. Varhelyi yra antras Budapešto pasirinktas kandidatas dirbti Europos Komisijoje. Anksčiau Vengrijos siūlyto Laszlo Trocasnyi kandidatūrą EP praėjusį mėnesį atmetė dėl interesų konflikto. Jo ir Prancūzijos bei Rumunijos pasiūlytų kandidatų atmetimas buvo smūgis išrinktajai EK vadovei Ursula von der Leyen.

Pagrindinis ES plėtros komisaro veiklos regionas yra Vakarų Balkanai, kur Šiaurės Makedonija ir Albanija nekantriai laukia, kada galės pradėti derybas dėl narystės bloke. O. Varhelyi žadėjo, kad sieks, jog tai įvyktų „per trumpiausią įmanomą laiką“.

Prancūzija vadovauja derybų pradžiai nepritariančiųjų stovyklai, o E. Macronas tvirtina, kad prieš priimdama naujas valstybes ES pirmiausia privalo stiprinti ryšius tarp dabartinių narių, ir ragina peržiūrėti stojimo procesą.

O. Varhelyi atmetė Prancūzijos lyderio argumentus, sakydamas, kad Skopjė ir Tiranai turi būti atvertas kelias į narystę.

Dabartinės ES narės ne kartą yra taip nuvylusios Šiaurės Makedoniją ir Albaniją, nors aukšto rango ES pareigūnai ragina uždegti žalią šviesą deryboms.

„Aš nematau būtinybės rinktis tarp gilinimo ir plėtros. Per visą mūsų sąjungos istoriją šie du dalykai ėjo išvien“, – sakė O. Varhelyi europarlamentarams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)