Vengrija ir Turkija yra vienintelės NATO narės, neratifikavusios Švedijos paraiškos prisijungti prie gynybos aljanso po Rusijos pradėto karo Ukrainoje Turkija iškėlė sąlygą, kad Švedijos paraiškos ratifikavimas priklausys nuo to, ar JAV Kongresas „tuo pat metu“ patvirtins Ankaros prašymą dėl 40 naikintuvų F-16.

Vengrija ne kartą tvirtino palaikanti Švedijos paraišką, tačiau nuolat vilkino klausimo pateikimą balsavimui parlamente.

Praėjusį rugsėjį ministras pirmininkas Viktoras Orbanas sakė parlamentui, kad Švedijos paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimas nėra „skubus“ ir reikalavo „pagarbos“ iš jos.

Budapeštas dažnai smerkė, pasak jo, Stokholmo „atvirai priešišką požiūrį“, kaltindamas Švedijos atstovus, kad jie „nuolat pliekia Vengriją“ teisės viršenybės klausimais.

V. Orbano administracijos vadovas Gergely Gulyasas ketvirtadienį pažymėjo, kad Stokholmas nesiima „pasitikėjimą stiprinančių veiksmų“ santykiams gerinti.

G. Gulyasas jų santykius apibūdino kaip „teisiškai aljansą, bet vargu ar juos galima laikyti draugiškais“. „Todėl turiu daryti išvadą, kad Švedijai greitas įstojimas į NATO šiuo metu nėra prioritetas“, – pridūrė jis.

Aukštas vyriausybės pareigūnas pasiūlė Švedijos vyriausybei „užmegzti ryšį, paklausti, kokių rūpesčių turi Vengrijos parlamentas ir ką jie gali dėl to padaryti“.

Atsakydamas į klausimą, G. Gulyasas atsisakė pakartoti ankstesnį V. Orbano, kurio partijų aljansas turi daugumą parlamente, pažadą, kad vengrai nebus paskutiniai, ratifikuosiantys Švedijos paraišką.

„Norime išvengti šios situacijos, bet be Švedijos pagalbos tikriausiai negalėsime. Jei tai nesvarbu švedams, kodėl tai turėtų būti svarbu mums?“ – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)