Skelbiama, kad incidentas įvyko antradienį Meksikos vakaruose esančio Morelos miesto stadione, kur pontifikas laikė mišias jaunimui.

Vieną akimirką vienas itin aršus jo gerbėjas sučiupo jam už drabužio ir timptelėjo į priekį – popiežius vos neužkrito ant neįgaliojo vežimėlyje sėdinčio vyro.

Nors pontifikas ir laiku atgavo pusiausvyrą ir pabučiavo vežimėlyje sėdintį vyrą į kaktą, savo susierzinimo jam paslėpti nepavyko.

Katalikų bažnyčios vadovas suriko: „No seas egoísta. Qué te pasó, no seas egoísta“ (liet. Nebūkite egoistai, nebūkite savanaudžiai“).

Popiežius atsitraukė kelis žingsnius atgal ir paprašė minios nesigrūsti. Jis ir toliau mojavo miniai.

Lankydamasis Meksikoje, pontifikas paragino Meksikos jaunimą nepasiduoti lengvų pinigų vilionėms ir daugiau dėmesio skirti esminėms vertybėms.

Viešnagę Meksikoje baigs apsilankymu kalėjime ir mišiomis prie JAV sienos

Popiežius Pranciškus trečiadienį baigs savo kelionę po Meksiką, aplankydamas vieną kalėjimą neramiame šiauriniame Siudad Chuareso mieste, taip pat pabuvos prie sienos su Teksasu ir aukos ten mišias, kai meksikiečių imigrantų klausimas yra tapęs aktualia JAV prezidento rinkimų kampanijos tema.

Pontifikas taip pat yra suplanavęs susitikimą su meksikiečiais darbininkais, aktyvistų organizacijomis ir darbdaviais per renginį, kurio metu jis veikiausiai vėl pakartos, kad visiems žmonėms yra reikalingas orus darbas.

Šie renginiai užbaigs jo penkių dienų kelionę, per kurią Katalikų Bažnyčios vadovas akcentavo neteisingumą, kurį patiria neturtingiausi, labiausiai engiami ir šalį krečiančio su narkotikų kontrabanda susijusio smurto pažeidžiami Meksikos žmonės. Popiežius stengėsi paguosti tuos žmones, tuo pačiu ragindamas šalies politinius ir religinius lyderius labiau stengtis suteikti pagalbą tiems, kuriems jos reikia.

Antradienį lankydamasis regione, kuriame aktyviai veikia narkotikų kontrabandininkų gaujos, Pranciškus ragino jaunus meksikiečius „išdrįsti svajoti“ apie gyvenimą be nusikaltimų, o kunigus – išlikti stiprius, nors šalį krečia nesiliaujantis smurtas.

Pontifikas šią žinią siuntė aukodamas dvejas dideles mišias Morelijoje, vakarinės Mičoakano valstijos sostinėje. Tame regione ūkininkai 2013 metais griebėsi ginklų, kovodami su kultą primenančiu „Tamplierių“ narkotikų kontrabandininkų karteliu.

Mičoakanas – viena iš labiausiai nuo narkotikų karo Meksikoje nukentėjusių regionų: per pastarąjį dešimtmetį toje valstijoje buvo nužudyti arba dingo apie 100 tūkst. žmonių.

Pranciškus aukojo mišias jaunų maldininkų sausakimšame futbolo stadione, o vėliau užsirašinėjo pastabas, kai jaunuoliai pasakojo jam apie smurtą ir darbo stygių.

Pontifikas ragino jaunimą atmesti nusikalstamą gyvenimą, sakydamas, kad jie yra ne vien Meksikos viltis, bet ir „šio krašto turtas“.

„Išdrįskite svajoti“, – pabrėžė jis. Šiuos pontifiko žodžius palydėjo džiaugsmingi šūksniai, o kai kurie iš susirinkusiųjų braukė ašaras.

„Suprantu, kad dažnai sunku pajusti savo vertę nuolat prarandant draugus arba giminaičius dėl prekybos narkotikais, pačių kvaišalų, dėl nusikalstamų organizacijų, sėjančių baimę“, – sakė Pranciškus.

„Būtų melas tikėti, kad vienintelis būdas gyventi arba būti jaunam – tai atsiduoti narkotikų prekeiviams arba kitiems, kurie nedaro nieko, tik sėja pražūtį ir mirtį, – sakė Šventasis Tėvas. – Jėzus niekada neprašytų mūsų tapti žudikais; jis veikiau kviečia mus būti mokiniais.“

Anksčiau Pranciškus aukojo kitas mišias po atviru dangumi 20 tūkst. kunigų, vienuolių ir dvasinių seminarijų studentų, kurie šoko, dainavo ir klausėsi popiežiaus, kvietusio nepasiduoti nevilčiai, kad ir kokių iškiltų iššūkių.

Pontifikas visos savo kelionės metu ragino Meksikos politinius lyderius suteikti „veiksmingą apsaugą“ šalies žmonėms, o vyskupus – demonstruoti „pranašų vertą drąsą“ gaujų smurto akivaizdoje.