Apie tai pranešama Ukrainos Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje, skelbia newsru.com.

„Aptarimo metu Ukrainos atstovas Vladimiras Jelčenka pareiškė, kad negalima leisti Rusijos vadovybei mėginti perrašyti istoriją, keliant abejones dėl Ukrainos teritorinio vientisumo, suvereniteto ir politinės nepriklausomybės“, – teigiama pranešime.

Ukrainos delegacija pažymėjo, kad V. Putino pasisakymai pažeidžia keletą pagrindinių tarptautinių dokumentų, tarp jų ir Jungtinių Tautų Chartiją, ir 1975 metų Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijos Helsinkyje Baigiamąjį aktą.

Taip pat Ukraina atkreipė JT Saugumo Tarybos narių dėmesį į tai, kad tokias mintis išsako valstybės, kuri yra tarp pasirašiusiųjų Budapešto memorandumą dėl Ukrainos saugumo užtikrinimo, vadovas.

Tačiau „Rusija laužo savo įsipareigojimus Memorandume, toliau tęsdama neteisėtą autonominės Krymo respublikos ir Sevastopolio miesto okupaciją, ir precedento neturinčią karinę agresiją Donbase“.

„Ukrainos delegacija pareiškė, kad Ukraina Putino pasisakymus vertina kaip nepriimtinus ir reikalauja Rusijos vadovybės nutraukti priešišką retoriką ir agresyvius veiksmus prieš Ukrainos žmones“, – teigiama pranešime.

Dėl to Ukrainos atstovas dar kartą paragino visas Budapešto memorandumo puses, tarp jų ir Rusijos Federaciją, nedelsiant surengti konsultacijas dėl atviro kėsinimosi į egzistuojančias Ukrainos sienas, kaip tai numatyta Memorandumo 6 straipsnyje.

Audringą Kijevo reakciją sukėlė sausio 25 dieną Rusijos liaudies fronto tarpregioninio forumo posėdyje Rusijos prezidento V. Putino išsakyti samprotavimai apie lenininę nacionalinę politiką.

Rusijos lyderis tada pareiškė, kad siena tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos sovietiniais laikais buvo nubrėžta „savavališkai“ ir „nepagrįstai“, o Donbaso įtraukimą į Ukrainos sudėtį pavadino „kliedesiais“, pranešė Kremliaus interneto svetainė.

Donbasas yra istoriškai susiklostęs regionas, apimantis centrinę Donecko (išskyrus Paazovę, taip pat šiaurinę Donecko srities dalį, kuri priklauso Slabodos regionui) dalį ir pietinę Luhansko srities dalį (išskyrus šiaurinę dalį – Slabodos regioną), taip pat Rusijos Rostovo srities dalis. Tai didelis Ukrainos anglies pramonės, juodosios ir spalvotosios metalurgijos centras.

2014 metų pavasarį kilus neramumams Ukrainos pietryčiuose Ukrainai priklausančioje Donbaso dalyje buvo savavališkai paskelbtos Donecko ir Luhansko „liaudies respublikos“ (DLR ir LLR).
2014 metų pavasarį ir vasarą vykusių karinių veiksmų metu stipriai nukentėjo pramonė. Regioną paliko daugiau nei pusantro milijono pabėgėlių ir šalies viduje persikėlusių žmonių.