Prokuratūros duomenimis, šeštadienį ir sekmadienį į Uzbekistano oro erdvę neteisėtai įskrido 22 Afganistano kariniai lėktuvai ir 24 sraigtasparniai, kuriuose buvo iš viso 585 šios šalies kariškiai.

„Visi orlaiviai buvo priverstinai nutupdyti Termezo tarptautiniame oro uoste“ šalies pietuose netoli sienos su Afganistanu, sakoma pranešime.

Be to, trys Afganistano lengvieji atakos lėktuvai „Embraer 314“, paprašę leidimo nutūpti Chanabado oro uoste, irgi buvo nukreipti į Termezą ir palydėti dviejų Uzbekistano naikintuvų MiG-29. Vienas iš šių lėktuvų susidūrė su uzbekų naikintuvu ir nukrito pietinėje Surchondarjos provincijoje. Abu lėktuvo pilotai katapultavosi, bet buvo sunkiai sužeisti ir hospitalizuoti.

Generalinės prokuratūros duomenimis, dar 158 Afganistano piliečiai ir kariškiai neteisėtai pateko į Uzbekistano teritoriją, persikėlę per Amudarjos upę, išilgai kurios eina abiejų šalių siena.

Dėl šių incidentų buvo iškeltos baudžiamosios bylos.

Anksčiau pirmadienį buvo pranešta, kad kaimyniniame Tadžikistane nusileido keli Afganistano orlaiviai, kuriuose buvo per 100 kariškių.

Šie incidentai įvyko byrant Vakarų remiamai Afganistano vyriausybei, kurios pajėgos neatlaikė žaibiško Talibano puolimo, iš šalies baigiant išvesti JAV vadovaujamas užsienio pajėgas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)