Apie tai DELFI.ru papasakojo neseniai iš priešakinės juostos grįžęs Ukrainos žurnalistas ir žurnalo „Ukrainskij tyžden“ vyriausiasis redaktorius Dmitro Krapivenka.

„Apie kokias dar paliaubas galima kalbėti, jei nuolat vykdomi apšaudymai! Žmonės neturi jokių su tuo susijusių iliuzijų, tačiau mūsiškiai (Ukrainos kariuomenė – DELFI) neatsako į apšaudymus ir iš savo pusės laikosi paliaubų“, - patikino jis.

Anot D. Krapivenkos, Rusijos technikos buvimas akivaizdus, nes separatistai nėra profesionalūs kariai ir kažin, ar sugebėtų pasinaudoti sudėtinga karine technika.

„Savaime aišku, kad priešakinėje juostoje nepastebimas ir separatistų buvimas, o Rusijos valdžia naudoja kariuomenę atsargiai. Be to, daliniai su tolimojo nuotolio artilerijos sistemomis, tokiomis kaip „Točka U“ arba „Smerč“, dislokuojami solidžiu atstumu nuo fronto linijos, o padarę savo darbą jie atsitraukia. Prie jų priartėti ir paimti nelaisvėn gana sudėtinga“, - patikino jis.

Žurnalisto teigimu, internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad dauguma juose užfiksuotų asmenų – Rusijos piliečiai, taip vadinamieji savanoriai ir samdiniai.

„Nors yra sudėtingų ir painių atvejų, kai vaikinai išeidavo iš tarnybos ginkluotose pajėgose likus mėnesiui iki to, kai pateko į Donbasą“, - ironizavo D. Krapivenka.

„Vis dėlto aš manau, kad tai – apgalvota operacija. Reguliarieji daliniai nutolę nuo fronto linijos, todėl nėra prasmės kalbėti apie masinį jų paėmimą nelaisvėn, o ypač apie ugnies nutraukimo režimą“, - įsitikinęs jis.

D. Krapivenka pabrėžė, kad yra problemų, susijusių su įrodymų trūkumu, tačiau anos pusės turimos technikos kokybė ir kiekis net ir pažvelgus į paprastų Donbaso gyventojų, galbūt netgi simpatizuojančių „Donecko liaudies respublikai“, skelbiamus vaizdo įrašus nelieka jokių abejonių, kad tai – rusų technika.

„Maža to, norint ja pasinaudoti būtinas rimtas apmokymų kursas, todėl nėra jokių abejonių, kad juos atgabena ir eksploatuoja reguliarūs rusų kariai“, - reziumavo jis.

Anot D. Krapivenkos, visi ženklai rodo, kad derėtų tikėtis separatistų įsiveržimo į Mariupolį, nes jie telkia pajėgas priešakinėje juostoje, o Ukrainos kariai tam yra pasiruošę.

„Vis dėlto vis tiek negalėčiau sužinoti, ar tam ruošiasi separatistai“, - patikino žurnalistas.

Oficialiame žemėlapyje vietovė, kur lankėsi žurnalistais, pavadinta A ir B sektoriumi – tai Mariupolis ir teritorija į šiaurę nuo šio miesto.

„Ukrainos kariuomenės pasirengimas visų pirma moralinis, niekas nesitrauks ir priešinsis atakoms. Mes stengiamės laikytis ugnies nutraukimo ir paliaubų režimo, nepaisant daugybės pažeidimų iš kitos pusės. Iš principo kariuomenė nuo vasaros nebevykdo jokių puolimo operacijų“, – patikino D. Krapivenka.

Ukrainos kariuomenė koordinuoja veiksmus su savanorių batalionais. Netoli nuo fronto linijos atkarpos, kur lankėsi D. Krapivenka, buvo „Dešinysis sektorius“, su kuriuo buvo tariamasi žodžiu.

Šie kovotojai buvo naudojami kaip žvalgyba, kuri perduodavo duomenis Ukrainos kariams, o dalis jų ir patys tarnavo Ukrainos kariuomenėje.

„Kiti savanorių batalionai – „Donbass“, „Dnepr-1“, „Azov“ – paklūsta Vidaus reikalų ministerijai, tačiau turi didelę autonomiją. Vis dėlto tai, žinoma, - oficiali Vidaus reikalų ministerijos dalinių dalis, jų veiksmai koordinuojami kaip visaverčių karinių dalinių veiksmai. Savanoriai – tai „Dešinysis sektorius“ ir keletas kitų mažesnių dalinių, kurių veiksmų koordinavimas paremtas žodiniais susitarimais“, - mano D. Krapivenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (640)