Kai kurie į kovą dar 2022 m. vasarį stoję ukrainiečiai vis dar dalyvauja mūšiuose ir yra pervargę, na o savanorių kritusiems ir sužeistiems kariams pakeisti atsiranda vis mažiau ir mažiau.

„Mūsų daliniai yra nepilnai sukomplektuoti. Mums reikia jaunų, motyvacijos nestokojančių žmonių iki 40 m. amžiaus“, – naujienų agentūrai AFP netoli rusų kontroliuojamo pafrontės Bachmuto miesto pasakojo majoras Oleksandras Volkovas.

Šis 24 mechanizuotos brigados bataliono vadas dėl šalčio nusprendė atšaukti naujokų pratybas lauke, nenorėdamas, kad jo tokie reikalingi kariai susižalotų.

O. Volkovas atkreipė dėmesį, kad kai kas turbūt klaidingai mano, jog Ukraina kare artėja prie pergalės, nors Kyjive vis labiau nerimaujama, kad Vakarų kantrybė ir parama gali greit trūkti.

„Tačiau padėtis nėra tokia paprasta. Priešas tikrai labai stiprus, labai galingas. O mes darome viską, ką galime, kad jį sulaikytume ir įveiktume“, – pridūrė jis.

Nepaisant vasarą vykusio Ukrainos kontrpuolimo, kuriame buvo naudojami milijardus JAV dolerių kainavę ginklai iš Vakarų, fronto linija jau daugiau nei metus praktiškai liko nepakitusi.

Rusų pajėgos rudenį vėl pradėjo puolimą ir siekia užimti daugiau teritorijų, ypač rytuose.

Adrenalinas ir jaudulys


Turėdama daugiau karių ir amunicijos, rusų kariuomenė pamažu stumiasi į priekį netoli tokių vietovių, kaip Kupianskas ir Avdijivka, nors ir prarasdama didelius karių ir technikos kiekius.

Kitoje fronto pusėje jai mėgina pasipriešinti ukrainiečiai, kurių pajėgos per dvejus sunkius metus taip pat patyrė didelius nuostolius – dalis karių žuvo, dalis buvo sužalota, kitiems dėl karo apkasuose pakriko psichika.

Karo pradžioje „pirmyn varė adrenalinas, jautėmės beveik pakylėti... visi veržėsi į mūšį, todėl nebuvo jokių problemų“ rasti karių, pasakojo kuopos vadas leitenantas Igoris Prokopiakas.

„Tačiau laikui bėgant viskas aprimo. Žmonės naudojasi socialiniais tinklais, jie mato baisią, žiaurią karo pusę“, – pastebėjo 32 metų karininkas.

„Tas pradinis adrenalinas išgaravo, įsijungė smegenys, atsirado baimė ir žmonės ėmė baimintis dėl savo gyvybės“, – pridūrė jis.

Bataliono vadas O. Volkovas teigė, kad civiliai „iš tiesų nenori eiti tarnauti į ginkluotąsias pajėgas“, nurodydamas, kad 40 proc. jo padalinio karių yra vyresni nei 45 m.

„Man teko matyti daugybę civilių jaunuolių. Nesuprantu, kodėl jie nemobilizuojami“, – pridūrė jis.

„Eilė kitiems“


„Valstybė privalo reaguoti, verbuoti, pakeisti padalinius, pakeisti žmones, kurie kariauja jau dvejus metus, įskaitant mane“, – kalbėjo O. Volkovas.

Kyjive jau keletą savaičių vyksta karių žmonų demonstracijos, kuriose reikalaujama, kad iš fronto grįžtų jų vyrai, nešami plakatai „Atėjo eilė kitiems“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis gruodžio pradžioje paprašė karo vadų peržiūrėti naujokų verbavimo sistemą.

„Tai ne tik skaičių, mobilizuoti tinkamų žmonių klausimas... Šis klausimas susijęs ir su tuo, kiek tarnaus tie, kurie dabar yra kariuomenėje, kada jie bus demobilizuoti, ir kada (į padalinius) ateis kiti“, – kalbėjo jis.

O. Volkovas kritikavo mobilizavimo punktus, sakydamas, kad jie yra pernelyg „sovietiniai“ ir nepakankamai dėmesio skiria naujokų kokybei.

„Juos domina tik kiekybinis rezultatas“, – pridūrė jis.

Sistema kenčia ir dėl korupcijos, padedančios šauktiniams išvengti tarnybos. Praėjusią vasarą V. Zelenskis turėjo atleisti iš pareigų visus regioninius naujokų mobilizavimo pareigūnus.

Į O. Volkovo padalinį ką tik atvykęs naujokas Taras sakė nežinąs, kodėl tarnauti pašauktas nebuvo anksčiau.

„Mane sustabdė gatvėje ir gavau kvietimą į karinę registratūrą. Tai ir nuėjau“, – pasakojo 38 m. amžiaus savivaldybės darbuotojas iš vakarinio regiono, kurį nuo fronto skiria daugiau nei 1 000 kilometrų.

„Tiesą pasakius, kuo arčiau (fronto) esu, tuo įdomiau, tuo geriau pradedu suprasti, kam to reikia. Namie esi tikrai toli nuo viso šito, todėl gyvenimas yra labai ramus“, – pastebėjo jis.

„Dabar suprantu, kad reikėjo atvykti anksčiau. Nes Ukrainą būtina apginti.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją