Į karo lauko ligoninę Donecko srityje, Krasnoarmijske savanoriai humanitarinę paramą atveža kartą per savaitę. Šį kartą tai anklodės, vaistai, maistas, drabužiai. Dniepropetrovsko srityje veikia kelios dešimtys visuomeninių organizacijų, teikiančių humanitarinę pagalbą kariams.

Savanoriai aukas renka gatvėse, maldos namuose, darbo kolektyvuose, organizuoja labdaros renginius. Viena didžiausių organazicijų šalyje – Ukrainos gynybos fondas per metus surinko apie 4 milijonus eurų, į frontą išsiuntė du reanimobilius.

„Stengiamės dirbti be tarpininkų – patys vežame į priešakinę fronto liniją... Paramą atiduodame teisiai batalionams, brigadoms ir skyriams. Sužinome, ko jiems trūksta. Bet dažnai humanitarinės paramos būna labai daug – tuomet mums padeda kariuomenės aprūpinimo skyriai, bet mes procesus kontroliuojame: nuo paramos išdavimo iki gavimo ir panaudojimo“, – sako organizacijos „Ukrainos gynybos fondas“ vadovas Pavlas Chazanas.

Tarp savanorių, daugiau nei pusė – merginų. Pasak jų,kariams fronte savanorių parama itin reikalinga.

„Nebijo tik kvailiai, aišku – baisu, bet pripranti. Žinome, kaip sunku kariams, todėl jais rūpinamės. Konservuotos daržovės, duona, numegztos kojinės ar vaikų nupieštas atvirukas su linkėjimu–jiems labai svarbu“, – kalba savanorė Daša Andrusenko-Jakatiuk.

„Pietų frontą aprūpinu geriamuoju vandeniu. Pirmą kartą į frontą nuvežiau 20 tonų vandens, dabar vežu vandenį nuolat. Perku už savo šeimos pinigus, draugai sudeda ir šiemet į frontą jau išvežiau 40 tonų. Geriamojo vandens itin trūksta“, – sako kita savanorė Irina Kašlevskaja.

Skelbiama, kad apie 80 procentų karių žuvo dėl to, kad fronte nebuvo kam suteikti pirmosios medicinos pagalbos. Patys kariai neturi elementarių medicinos žinių. Ir čia į pagalbą skuba savanoriai.

„Miunchene, Vokietijoje dalyvavau mokymuose, išlaikiau egzaminus, gavau sertifikatą ir dabar su kariais dirbu kaip techninės medicinos instruktorius. Pats esu vaikų gydytojas. Mano darbas–apmokyti karius kaip suteikti pirmąją medicinos pagalbą. Nes tokio centro Ukrainoje nėra“, – teigia savanoris-gydytojas Denisas Surkovas.

„Paskelbėme akciją: renkame pinigus įsigyti pirmosios pagalbos vaistinėlėms. Labai svarbu, kad kiekvienas karys turėtų individualią vaistinėlę. Gynybos ministerija jų neturi ir net nesirūpina, iš kur gauti. Viena vaistinėlė kainuoja 70 dolerių,“ – kalbėjo savanorė Nataša Chazan.

Dniepropetrovske savanoriai įkūrė psichologinę ir teisinę pagalbą teikiančius centrus kariams ir jų artimiesiems.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.