Balandžio 9 dieną iki pirmos valandos ryto iš užimto Ukrainos Saugumo tarnybos pastato Luhanske pavyko išeiti 51 žmogui, praneša unian.net. Ryte separatistai Luhanske išlaisvino dar 5 įkaitus.

Derybos dėl Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pastato išlaisvinimo tęsiasi.

UST spaudos tarnybos duomenimis, žmonės išėjo be ginklų, niekas nepatyrė traumų.

„Asmenys, kurie toliau blokuoja patalpą, taip pat leido jame apsilankyti kai kuriems Ukrainos liaudies deputatams, kurie vėliau be kliūčių paliko pastatą“, – informavo spaudos tarnyba.

Anksčiau buvo pranešama, kad naktį į trečiadienį po derybų su prorusiškais radikalais, užgrobusiais UST valdybos pastatą Luhansko srityje, išėjo 51 žmogus.

Siekiant sumažinti piliečių gyvybėms ir saugumui iškilusį pavojų toliau vykdomos derybos dėl Ukrainos Saugumo tarnybos pastato išlaisvinimo.

Anksčiau Ukrainos saugumo tarnyba reikalavo, kad separatistai paleistų įkaitus, sudėtų ginklus ir išminuotų administracines patalpas.

Ukrainos saugumo tarnybos Kovos su terorizmu grupė, atsakinga už Saugumo tarnybos pastato Luhanske išlaisvinimą, nustatė, kad radikalių organizacijų nariai užminavo patalpas, remdamasi Ukrainos saugumo tarnybos spaudos centro duomenimis rašo svetainė unian.net. Įkaitų paėmimas reiškia, kad jie imasi priemonių, kurias naudoja teroristai.

A. Mazepa: V. Putino į Krymą siųsti žmonės dabar juodą darbą atlieka Ukrainos rytuose

Kaip skelbia naujienų agentūros UNIAN žurnalistai, žmonės, prieš kurį laiką destabilizavę situaciją Kryme, pastebėti Ukrainos rytinėse teritorijose, tokią informaciją spaudos konferencijos metu suteikė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pareigūnas Aleksejus Mazepa.

„Mūsų vyrai turi informacijos – tiek tie, kurie pasitraukė iš Krymo, tiek tie, kurie ten liko. Jie, peržiūrėję naujienų pranešimus apie tai, kas vyksta šalies rytuose – Donecke, Charkove ir Luhanske – teigia atpažįstantys matytus asmenis. Tie patys asmenys dalyvavo užgrobiant karinius objektus Kryme. Gali būti, jog dalis separatistų, vadinamųjų V. Putino turistų, iš Krymo persikėlė į rytines teritorijas“, - teigia A. Mazepa.

Apkaltino V. Janukovyčių protestų finansavimu

Prorusiškų aktyvistų masiniai protestai Ukrainos pietuose ir rytuose finansuojami nušalinto prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kuris pabėgo iš šalies ir dabar gyvena Rusijoje, antradienį pareiškė laikinojo prezidento Oleksandro Turčynovo administracijos vadovas Serhijus Pašinskis.

„Turime įtikinamų įrodymų, kad dabartines masines akcijas Pietryčių Ukrainoje finansuoja V.Janukovyčius ir jo žmonės. Taip pat įšaldėme dešimtis bankų sąskaitų ir areštavome milžiniškas lėšas. Visi tie masiniai mitingai yra finansuojami“, – sakė S.Pašinskis per spaudos konferenciją Kijeve.

Paklaustas, ar turtingiausias Ukrainos verslininkas Rinatas Achmetovas arba buvusios valdančiosios Regionų partijos lyderis Oleksandras Jefremovas galėjo prisidėti prie tų neramumų finansavimo, S.Pašinskis atsakė: „Dėl O.Jefremovo ir R.Achmetovo dalyvavimo neturime jokių tiesioginių įrodymų.“

Luhanske krizė gali būti sprendžiama ir jėga

Separatistų sukelta krizė Luhanske bus išspręsta per ateinančias 48 valandas. Tokią nuomonę žurnalistams išsakė Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, skelbia news.liga.net.

„Šio klausimo sprendimas pirmiausia susijęs su politika, o ne su jėgos panaudojimu. Esu įsitikinęs, jog įmanomi abu variantai. Akivaizdu, jog bus priimtas sprendimas, kuris atrodys tinkamiausias. Tiems, kas sutiks kalbėtis, bus pasiūlytas dialogo formatas. Marginalai, kuriems reikalingas konfliktas, iš Ukrainos valdžios sulauks griežtesnio atsako“, - pareiškė A. Avakovas.

Ukrainos vidaus reikalų ministras nepatikslino, kiek įkaitų šiuo metu gali būti Ukrainos saugumo tarnybos pastate, ir kas gali būti tie žmonės.

„Tai tikrai ne Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojai. Galiu pasakyti, kaip buvo Charkove: stovi grupelė aktyvių piliečių, kurie arba motyvuoti savarankiškai, arba tokiais paversti. O greta stovi paprasti smalsuoliai, žurnalistai, interesantai. Jei buvo minioje, o vėliau nusprendė eiti namo, tačiau jiems nepavyko. Panaši situacija susiklostė ir Luhanske“, - teigia A. Avakovas.

Ministras pridūrė, jog visus atsakymus žurnalistai gaus artimiausiomis valandomis. Anot politiko, antiteroristinės operacijos režimas, galiojantis trijose srityje – Charkovo, Donecko ir Luhansko – neatšauktas, bet kurią akimirką pareigūnai pasirengę reaguoti.

„Dar kartą kartoju – yra du variantai. Esame pasirengę abiems. Klausimas tik tas, jog , mano nuomone, įvykiai turi klostytis taip, kaip buvo Charkove... Taip, tikrai nesmagu, kai daužomi autobusų langai, labai nemalonu, kai mėtomos garsinės granatos, tačiau smagu matyti, jog maksimali šturmo metu padaryta žala - veidu į asfaltą gulintis palaužtas separatistas ir nieko daugiau“, - pareiškė ministras.

Į klausimą, kada toks scenarijus gali būti įgyvendintas Luhanske, A. Avakovas atsakė: „Manau, jog krizę užbaigti pavyks per ateinančias 48 valandas“.

Rusija: Vakarams ir Kijevui nėra ko nerimauti

Maskva trečiadienį stengėsi išsklaidyti Vakarų šalių ir Kijevo susirūpinimą dėl stiprių Rusijos pajėgų, sutelktų prie sienų su Ukraina, ir neigė, kad ketina įsiveržti į tos šalies rytinius regionus.

„Jungtinės Valstijos ir Ukraina neturi priežasčių nerimauti, – sakoma Rusijos URM pranešime. – Rusija daug kartų skelbė, kad nevykdo jokių neįprastų arba neplanuotų veiksmų savo teritorijoje netoli sienos su Ukraina, kurie turėtų kokią nors karinę reikšmę.“

Separatistai sulaukė prašymo Rusijos pajėgoms organizuoti „koridorių“

Organizacijos „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, šį rytą 5 val. separatistai sulaukė prašymų Luhansko srityje prie valstybinės sienos su Rusija organizuoti „koridorių“, kuriuo rusų pajėgos galėtų patekti į Ukrainos teritoriją.

Apie tai savo „Facebook“ profilyje paskelbė „Informacinio pasipriešinimo“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas, rašo unian.net.

Jo teigimu, naktį iš balandžio 8-osios į 9-ąją padėtis rytiniuose Ukrainos regionuose buvo įtempta.

„Mūsų duomenimis, rusų pajėgos 200 km pasienio zonos ruože persigrupavo. Tačiau tiesioginių Rusijos pajėgų bandymų pereiti valstybinę sieną neužfiksuota“, - rašė D. Tymčukas.

Jo teigimu, „iki 5 val. ryto separatistai sulaukė prašymų organizuoti pasienyje „koridorių“. Pagal scenarijų separatistų grupės viename iš Luhansko kaimo kelių turėjo neutralizuoti mūsų pasienio būrius ir stebėti ukrainiečių pajėgų judėjimą prie sienos. Taip Rusijos kariams turėjo būti užtikrintas tiesioginis praėjimas į Ukrainos teritoriją. Tuomet rusų kariai būtų atėję į pagalbą separatistams, užėmusiems administracijų pastatus rytiniuose Ukrainos miestuose („žaliųjų žmogeliukų“) variantas“.

S. Tymčukas pažymėjo, kad „visavertiškas“ Rusijos pajėgų prasiveržimas nebuvo planuojamas.

Ukrainos pasieniečiai ėmėsi priemonių valstybinei sienos apsaugai sustiprinti. Į pasienio rajonus buvo perkelti ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų padaliniai.

„Šiuo metu Rusijos pusės suplanuotas scenarijus neįgyvendintas. Tačiau tai nereiškia, kad priešininkas nepabandys jo realizuoti dar kartą. Stebime situaciją“, - rašė S. Tymčukas.