Organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) ataskaitoje aprašomi įtariami žmogaus teisių pažeidimai, plėšikavimo ir turto konfiskavimo atvejai, ypač kurdų kilmės gyventojų atžvilgiu.

Kaltinimai grindžiami nuo 2022 m. lapkričio iki 2023 m. rugsėjo užrašytais 58 pokalbiais su nukentėjusiaisiais, jų artimaisiais bei liudininkais, nurodė organizacija.

Turkijos valdžios institucijos šių pareiškimų komentuoti nepuolė.

Turkija, kartu su JAV ir Rusija, po keleto antpuolių šiaurės Sirijoje nuo 2016 m. yra dislokavusi savo karių ir kontroliuoja dalį šios teritorijos.

Per 2018 m. turkų kariuomenės puolimą šiaurės Sirijos Afrino mieste pabėgę gyventojai ligi šiol negali sugrįžti į namus, baimindamiesi represijų, pranešė HRW.

Keletas nukentėjusiųjų organizacijai HRW sakė, kad turkus palaikantys kovotojai konfiskavo jų namus ir alyvuogių giraites. HRW taip pat minėjo kaltinimus dėl smurto ir seksualinės prievartos sulaikytųjų atžvilgiu.

„Turkų pareigūnai nėra vien pažeidimų stebėtojai, jie yra atsakingi, nes jie yra okupacinė valdžia ir kai kuriais atvejais tiesiogiai dalyvavo vykdant karo nusikaltimus jų vadinamojoje saugioje zonoje“, – teigiama HRW pranešime.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmiau yra pasidalinęs planais kai kuriuos sirų pabėgėlius iš Turkijos naujai apgyvendinti šiaurės Sirijoje.

Turkų okupuotose teritorijose tvyro „įstatymų nepažabotas piktnaudžiavimo ir nebaudžiamumo klimatas“, tai tikrai nėra „saugi zona“, negailėdama kritikos teigė HRW.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją