Energetikos ministras Alparslanas Bayraktaras ketvirtadienį žurnalistų grupei sakė, kad Turkija jau turi gerai veikiančią dujų prekybos platformą.

V. Putinas pirmą kartą iškėlė idėją Turkijoje sukurti „dujų centrą, kuris būtų skirtas tiekti dujas kitoms šalims“, pernai spalį Kazachstano sostinėje Astanoje per derybas su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

R. T. Erdoganas tuomet nurodė savo vyriausybei nedelsiant pradėti pasirengimą „tarptautiniam paskirstymo centro“ įkūrimui Turkijoje.

Ši idėja iš karto sukėlė nerimą Europos Sąjungoje, nes ji, reaguodama į V. Putino karą Ukrainoje, stengiasi nutraukti savo priklausomybę nuo rusiškos energijos.

Vašingtonas taip pat susirūpino, kad NATO narė Turkija, nepaisant oficialiai neutralios pozicijos kare ir ginklų tiekimo Ukrainai, palaiko draugiškus santykius su Rusija.

Tačiau panašu, kad vėlesniais mėnesiais šis pasiūlymas mažai pasistūmėjo į priekį.

V. Putinas vėliau sakė, kad kalbėjo apie elektroninės prekybos platformos Turkijoje sukūrimą, o ne apie fizinių dujų saugojimą.

A. Bayraktaras ketvirtadienį suabejojo tokios biržos reikalingumu.

„Visi praleidžia svarbų momentą, – sakė jis. – Turime labai gerai veikiančią elektros energijos biržą, taip pat dujų biržą. Ar mums reikia papildomos prekybos platformos? Galime ją turėti, jokių problemų. Tačiau savo kolegoms iš Rusijos siūlome išanalizuoti (šiandien egzistuojančią) energijos biržą.“

„Tam tikra pauzė“


Jis sakė, kad diskusijose atsirado „tam tikra pauzė“, kai Turkiją vasarį sukrėtė pražūtingas žemės drebėjimas, o gegužės mėnesį šalyje vyko du prezidento rinkimų turai. „Bet mes kalbamės“, – sakė ministras.

Šiuo metu Rusija dujas į Turkiją tiekia dviem vamzdynais, nutiestais Juodosios jūros dugnu. Dalį šių dujų Turkija siunčia pietryčių Europos šalims, pavyzdžiui, Vengrijai ir Graikijai. Tačiau ji pati irgi labai priklausoma nuo importo iš Rusijos, nes Turkijos vidaus energijos ištekliai yra riboti.

Šiuo metu Rusija Turkijos Viduržemio jūros pakrantėje stato atominę elektrinę, kuri ilgainiui galėtų sumažinti šalies priklausomybę nuo dujų importo iš užsienio.

A. Bayraktaras sakė, kad „pagrindiniai statybos darbai“ baigti pirmajame iš keturių elektrinės reaktorių. „Darbai vyksta sklandžiai“, – sakė jis.

Turkija derasi su Rusijos valstybine branduolinės energetikos bendrove „Rosatom“ dėl antrosios elektrinės statybos Juodosios jūros Sinopo mieste. Tačiau jis pabrėžė, kad Turkija taip pat yra atvira Pietų Korėjos ir Kinijos įmonių, norinčių statyti „mažus modulinius reaktorius“, pasiūlymams. „Diskutuojame (dėl Sinopo) su visomis suinteresuotomis šalimis“, – sakė Turkijos ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)