Įstatymo projektas nėra galutinis ir jį dar turi patvirtinti parlamentas.

Žmogaus teisių aktyvistai ir opozicinės partijos nuogąstauja, kad planuojamas priimti įstatymas nutildytų vyriausybę kritikuojančias NVO ir žurnalistus – panašiai, kaip kaimyniniame Sakartvele priimtas „užsienio agentų“ įstatymas.

Pagal įstatymo projektą asmenys, atliekantys Turkijos valdžios institucijų tyrimus, šalyje veikiančios institucijos ar užsienio šalių piliečiai, kurie vadovaujasi „strateginiais interesais arba užsienio valstybės ar organizacijos nurodymais“, jei tai gali kenkti valstybės saugumui, galėtų keletui metų atsidurti už grotų.

„Įstatymas kelia pavojų Turkijai, juo gali būti piktnaudžiaujama“, – naujienų agentūrai „dpa“ pasakė Vokietijos ir Turkijos pilietybę turintis parlamento narys Mustafa Yeneroglu, atstovaujantis Turkijos opozicinei partijai „DEVA“.

Jo teigimu, miglotai suformuluoti įstatymai galėtų paversti žiniasklaidos priemones, žmogaus teisių organizacijas ir užsienio fondus valstybės institucijų taikiniu.

Parlamentas šį įstatymo projektą svarstys iki vasaros atostogų, šią savaitę pranešė vietos žiniasklaida.

Sakartvele keletą savaičių vyko protestai prieš prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo siekiama apriboti užsienio valstybių įtaką nevyriausybinėms organizacijoms.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili įstatymą vetavo, tačiau parlamentas jos veto gali panaikinti.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją