Jie išvyko po to, kai vyriausybė Jerevane paskelbė planus perkelti tuos gyventojus, kurie dėl kovų liko be pastogės. Ji taip pat įspėjo, kad pasilikę armėnai gali sulaukti etninio valymo.

Azerbaidžanas savo ruožtu pareiškė norintis reintegruoti etninius armėnus kaip „lygiateisius piliečius“.

Pirmoji grupė, apie 400 žmonių, sekmadienio vakarą atvyko prie Armėnijos sienos per kontrolės postą ant Hakario tilto, lydima rusų „taikdarių“. Tai buvo trijų Karabacho kaimų gyventojai.

Sieną taip pat kirto Raudonojo Kryžiaus automobiliai su 23 sunkiai sergančiais ir sunkiai sužeistais žmonėmis, jie buvo išvežti į Jerevaną.

BBC pakalbino kai kuriuos pabėgėlius, sekmadienį atvykusius į Goriso miestą, esantį netoli Armėnijos ir Karabacho sienos.

„Visą savo gyvenimą atidaviau tėvynei“, – sakė vienas vyras.

„Būtų geriau, jei jie mane nužudytų, nei tai.“

Tūkstančiai žmonių bėga iš Kalnų Karabacho

Viena moteris, vardu Veronika, BBC sakė, kad tai jau antras kartas, kai ji tampa pabėgėle. Pirmą kartą tai buvo įvykę per 2020 metų konfliktą.

Netoliese esančiame Kornidzoro kaime pabėgėliai teigė netikintys, kad prie Azerbaidžano valdžios jie galėtų būti saugūs, ir sakė netikintys, jog kada nors galės grįžti namo.

Armėnijos vyriausybė išplatintame pareiškime nurodė, kad maždaug 1 100 žmonių suteikė skubų prieglobstį, o dar apie 1 000 susirado būstą patys. Vyriausybė pažadėjo suteikti apgyvendinimą visiems, ir kaip teigiama pranešime, nustatyta, kad pagalbos reikia maždaug 4 000 asmenų.

Praėjusią savaitę ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas paskelbė, jog šalis planuoja priimti iki 40 tūkst. pabėgėlių.

Armėnai, su kuriais kalbėjosi BBC, sakė, kad yra pasirengę atverti pabėgėliams savo namų duris.

Tūkstančiai žmonių bėga iš Kalnų Karabacho

Į pagrindinį Kalnų Karabacho miestą Stepanakertą taip pat plūsta pabėgėliai iš kitų rajonų, teigiama žiniasklaidos pranešimuose, kuriuose perspėjama apie humanitarinę krizę. Dėl ne vieną mėnesį Azerbaidžano vykdytos regiono blokados jiems trūksta maisto ir vaistų.

Pirmadienį Kalnų Karabacho ir Azerbaidžano atstovai antrą kartą per kelias dienas susitiko, šį kartą ginčijamo regiono Chodžalio mieste. Pirmasis susitikimas Azerbaidžano Jevlacho mieste praėjusią savaitę nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų.

Azerbaidžanas žada užtikrinti Kalnų Karabacho armėnų teises

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas pirmadienį pažadėjo, kad po Baku pergalės Kalnų Karabacho regione bus ginamos etninių armėnų teisės.

„Nepaisant to, kas įvyko prieš penkias dienas, mes pradėjome siųsti humanitarinę pagalbą Azerbaidžano Karabacho regionui. Buvo siunčiami degalai, maisto produktai, vaistai“, – sakė I. Alijevas per susitikimą su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. – Tai dar kartą parodo, kad Karabacho gyventojai – nepriklausomai nuo jų tautybės – yra Azerbaidžano piliečiai. Jų teises garantuos Azerbaidžano valstybė.“

Azerbaidžano vadovas sakė esąs „įsitikinęs, kad Karabacho armėnų reintegracijos į Azerbaidžano visuomenę procesas bus sėkmingas“.

Per aukščiausiojo lygio susitikimą Azerbaidžano Nachičevanės eksklave I. Alijevas ir pagrindinis jo sąjungininkas R. T. Erdoganas pasveikino pergalę prieš separatistų pajėgas.

Tūkstančiai žmonių bėga iš Kalnų Karabacho

ES surengs aukštų Armėnijos ir Azerbaidžano pareigūnų susitikimą

Europos Sąjunga (ES) antradienį surengs Azerbaidžano ir Armėnijos aukšto rango pasiuntinių susitikimą, pranešė Briuselis.

Pokalbiai organizuojami po Baku pergalės atsiskyrusiame Kalnų Karabache. Susitikimui pirmininkaus Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Charles'io Michelio vyriausiasis patarėjas diplomatiniais klausimais Simonas Mordue, nurodė Ch. Michelio atstovė spaudai.

Kaip teigiama, derybose Azerbaidžanui ir Armėnijai, taip pat ES sunkiasvorėms Prancūzijai ir Vokietijai atstovaus jų patarėjai nacionalinio saugumo klausimais. Negana to, numatomas ES specialiojo pasiuntinio Pietų Kaukaze Toivo Klaaro dalyvavimas.

Antradienį Briuselyje vyksiantis susitikimas bus pirmasis toks nuo puolimo pradžios, tačiau kitą mėnesį dar planuojamos abiejų šalių lyderių derybos – spalio 5 d. Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas ir Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas dalyvaus Europos politinės bendrijos susitikime Ispanijos mieste Granadoje.

Tūkstančiai žmonių bėga iš Kalnų Karabacho

Praėjusį antrdadienį Azerbaidžanas pradėjo „antiteroristinę“ operaciją prieš tarptautinės bendruomenės pripažintą savo teritoriją – Kalnų Karabachą, o kitą dieną paskelbė ją baigęs.

Ketvirtadienį buvo surengtos Azerbaidžano ir Kalnų Karabacho atstovų derybos dėl tolesnio situacijos sureguliavimo. Azerbaidžanas pažadėjo leisti išvykti iš Karabacho armėnams, kurie sudės ginklus.

Jerevane nemaža žmonių piktinasi tuo, kad jų tautiečiai Karabache liko be pagalbos. Per protesto akcijas jie mėgino įsiveržti į Vyriausybės rūmus.

Opozicija paskelbė, kad nuo pirmadienio tris dienas bus rengiamos plataus masto protesto akcijos. Ji žada „paralyžiuoti šalį“ ir priversti N. Pašinianą atsistatydinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)