JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad jo šalies taikos derybos su Talibanu yra „mirusios“ ir kad jis vėl intensyvina karą, atšaukęs slaptas derybas su Afganistano sukilėliais.

„Buvo du būdai užbaigti okupaciją Afganistane: vienas buvo džihadas ir kova, o kitas – kalbėjimasis ir derybos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

„Jei D. Trumpas nori stabdyti derybas, pasuksime pirmuoju keliu ir jie greitai dėl to pasigailės“, – pridūrė jis.

Talibano pareiškimas pasirodė kelios valandos po to, kai D. Trumpas žurnalistams pasakė, kad JAV traukiasi iš beveik metus trukusių derybų, kuriomis siekta sudaryti sąlygas išvesti JAV karius iš Afganistano.

„Jos mirusios. Kas dėl manęs, jos yra mirusios“, – sakė D. Trumpas, Baltuosiuose rūmuose kalbėdamas apie ilgai trukusias pastangas pasiekti susitarimą su Talibanu ir po 18 karo metų išvesti iš Afganistano JAV karius.

Prieš šį pareiškimą D. Trumpas pribloškė šeštadienį dramatiškai atšaukęs slaptą planą pasikviesti Talibano lyderius tiesioginių derybų prezidentinėje Kemp Deivido rezidencijoje netoli Vašingtono.

Dar vieną vinį į derybų, kurios jau atrodė beveik baigtos, karstą suvarė D. Trumpo pareiškimas, kad JAV karinis puolimas prieš Afganistano sukilėlius vėl suintensyvintas.

„Pastarąsias keturias dienas smogiame savo priešui smarkiau nei bet kada per pastaruosius 10 metų!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentas.