Šeštadienį, kovo 16 d., kreipęsis į Ohajuje susirinkusius šalininkus, D. Trumpas papasakojo išgalvotą istoriją, kaip jis paviešino pokalbio su V. Zelenskiu įrašo fragmentą, kurį išgirdę, Demokratų partijos nariai ėmė daryti „pašėlusias“ išvadas apie D. Trumpo žodžius, o tada buvęs JAV prezidentas neva „paskelbė visą įrašą“.

Anot D. Trumpo, kai tuometinė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi „išgirdo“ įrašą, baisiai supyko ant savo sąjungininkų, nes buvo suklaidinta ankstesnių „melagingų“ teiginių apie telefoninį pokalbį. Kaip teigė D. Trumpas, N. Pelosi savo aplinkos žmonėms pasakė: „Į ką, po galais, jūs mane įvėlėte? Ar klausėtės įrašo? Jis nieko panašaus nesakė!“

Taip pat buvęs JAV lyderis nurodė, kad Atstovų Rūmų pirmininkei buvo pasiūlyta „apsimesti, kad visa informacija teisinga, ir tęsti darbus“.

CNN patikrino faktus ir nustatė, kad D. Trumpo istorija – visiškas pramanas. Minėtasis telefoninis pokalbis niekada nebuvo paviešintas. N. Pelosi negalėjo supykti ant savo bendražygių išgirdusi įrašą, nes jokio įrašo negavo. Tiesą sakant, nuo skambučio praėjo beveik penkeri metai ir, kiek žinoma, amerikiečiai neturi jo įrašo.

2019 m. rugsėjo mėnesį Baltieji rūmai paviešino viso labo pokalbio stenogramą, kurios turinys kaip tik patvirtino, o ne paneigė D. Trumpui vėliau pateiktus kaltinimus.

Sekmadienį, kovo 17 d., N. Pelosi atstovas spaudai Aaronas Bennettas pareiškė, kad D. Trumpo istorija – „absoliuti nesąmonė“.

„Prezidento telefoniniai pokalbiai su užsienio šalių lyderiais Amerikoje paprastai neįrašinėjami, jų stenogramas, kurios nebūna itin tikslios, parengia speciali programinė įranga ir pokalbių besiklausantys pareigūnai“, – paaiškino CNN.

Į atsargą išėjęs pulkininkas leitenantas Alexanderis Vindmanas valdant D. Trumpui buvo pagrindinis Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos ekspertas Ukrainos klausimais ir vėliau tapo svarbu liudytoju rengiant apkaltą. Taip pat jis buvo vienas iš pareigūnų, kurie klausėsi D. Trumpo ir V. Zelenskio telefoninio pokalbio. Sekmadienį, kovo 17 d., A. Vindmanas CNN skirtoje žinutėje patikino, kad „[pokalbio] įrašas neegzistuoja, Trumpas meluoja“.

Naujoji D. Trumpo istorija verčia prisiminti ir kitus melus, kuriais pasižymėjo jo prezidentavimas.

Nuo 2019-ųjų pabaigos D. Trumpas stengiasi perrašyti telefoninio pokalbio su Ukrainos prezidentu istoriją. V. Zelenskiui užsiminus, kad Ukraina norėtų įsigyti ginklų iš JAV, D. Trumpas paragino jį nuodugniau pasidomėti Joe Bidenu, potencialiu D. Trumpo oponentu 2020 m. rinkimuose, bei ištirti nepagrįstą sąmokslo teoriją, kad Ukraina neva kišosi į 2016 m. surengtus prezidento rinkimus (užtat Rusija tikrai kišosi).

D. Trumpo šeštadienį atskleistą istoriją galima vadinti išgalvotų istorijų, kurias jis pasakojo daugiau nei prieš ketverius metus, dramatiškesne versija.

D. Trumpo pokalbis su V. Zelenskiu ir apkalta

2019 m. gruodžio 19 d. JAV Atstovų Rūmai balsavo už D. Trumpo apkaltą. N. Pelosi pranešė apie pradedamą apkaltos procesą, kai buvo paskelbta telefoninio pokalbio stenograma. Dialogo metu D. Trumpas ragino V. Zelenskį pradėti tyrimą dėl J. Bideno sūnaus veiklos Ukrainoje.

Amerikos žiniasklaida taip pat pranešė, kad D. Trumpas naudojo viceprezidentą Mike’ą Pence’ą spaudimui V. Zelenskiui daryti.

2019 m. gruodžio pabaigoje, likus mėnesiui iki skandalingojo skambučio, D. Trumpas pareiškė, kad jį domina karinės pagalbos Ukrainai klausimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)