Anot šaltinio iš Ukrainos saugumo ir gynybos sektoriaus, šiuo metu vykdoma operacija, kurios tikslas minimą Afrikos šalį „išvalyti nuo „Wagner“, jų vietinių teroristų ir Rusijos Federacijos specialiųjų tarnybų“ palikimo.

„Kyiv Post“ šaltinis pridūrė: „Šioje medžiagoje greičiausiai matome Ukrainos vyriausiojo žvalgybos direktorato prie Ukrainos gynybos ministerijos specialiąsias pajėgas.“ Daugiau detalių, argumentuodamas saugumo priežastimis, jis nepateikė.

Šaltinis sako, kad įrašai galėjo būti nufilmuoti „per pastarąsias porą savaičių“ neįvardytoje urbanistinėje lokacijoje Sudane. „Kyiv Post“ negali patvirtinti nė vieno iš vaizdo įrašų autentiškumo.


Pirmasis vaizdo įrašas nespalvotas, akivaizdu, kad buvo darytas dronu tamsiuoju paros metu. Nedidelė grupelė vyrų apsupa objektą, taikiniai vaizdo įraše specialiai pažymėti. Užfiksuota akimirka, kaip vienas kovotojas į pastato langą nutaiko savo raketsvaidį. Pasigirsta serija sprogimų, naktinio matymo kameros vaizdus keičia įprastiniai, nušviesti sprogimų. Pastate buvę asmenys pradeda atsišaudyti, kiti bando sprukti.

Antrasis vaizdo įrašas filmuotas dieną – iš maždaug 200–400 metrų aukštyje skraidžiusio drono. Įraše ukrainiečių operatyvininkų nematyti, tačiau nufilmuoti tankiai apgyvendinto miesto ar kaimo gatvėmis bėgantys asmenys – taikiniai. Matomi keli skirtingo galingumo sprogimai. Didesnįjį lydi ugnies kamuoliai. Kiti sprogimai apsiriboja dūmais ir dulkių stulpais. Sprogimo priežastys nežinomos. Dalis sprogimų be stogų palieka statinius, tačiau aukų filmuotoje medžiagoje nematyti.

Ukrainos naujienų portalas „RBC-Ukraine“ susiekė su Ukrainos vyriausiojo žvalgybos direktorato atstovu spaudai Andrijumi Jusovu ir paprašė pakomentuoti situaciją Sudane, į ką jis atsakė: „Negalime nei patvirtinti, nei paneigti.“

„Taip pat galime prisiminti generolo Budanovo žodžius, kad Ukraina Rusijos karo nusikaltėlius sunaikins, kad ir kur pasaulyje jie bebūtų“, – iškalbingai pridūrė A. Jusovas.

Rusija su „Wagner“ samdiniais priešakyje buvo tiesiogiai įsitraukę į 2019 metų valdžios perversmą Sudane, palaikė Hemedti ir jo kovotojus tiekdami ginklų. „Wagner“ buvo konkrečiai atsakingi už raketų žemė-oras tiekimą greitojo reagavimo pajėgoms.

Vienas įtakingas Sudano šaltinis CNN sakė, kad net 90 proc. greitojo reagavimo pajėgų ginklų atkeliavo iš „Wagner“ ir pridūrė, kad tiekimas nenutrūko, nors ir žuvo tiek „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas, tiek jo pavaduotojas Dmitrijus Utkinas.

Rugsėjį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atskleidė Airijos oro uoste turėjęs netikėtą susitikimą su Sudano suvereniosios tarybos vadovu Abdeliu Fattah al-Burhanu. „Aptarėme bendrus saugumo iššūkius, daugiausia neteisėtų ginkluotų grupių, finansuojamų Rusijos, veiklą“, – socialinėje žiniasklaidoje sakė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)