Atnaujinta 06:30

Skelbiama, kad JAV prezidentas B. Obama telefonu susisiekė su Prancūzijos prezidentu F. Hollandu.

Žiniasklaida praneša, kad B. Obama dar kartą pareiškė užuojautą dėl įvykdyto teroro akto. Pokalbio metu Prancūziją jis vadino seniausia sąjungininke bei tvirtino suteiksiantis visą būtiną paramą. Taip pat pasiūlė prisidėti prie tyrimo.

Lyderiai įsipareigojo dirbti kartu tam, kad įveiktų terorizmą.

Atnaujinta 05:56

Prancūzų AFP agentūros šaltiniai praneša naujausias žinias apie teroristus. Tikinama, kad jų buvo 8. 7, teigiama, žuvo iš karto sprogus diržams su sprogmenimis. Vienas buvo nušautas policijos.

Atnaujinta 05:32

Prancūzijos prezidentas Francois Hollandeas po kruvinų atakų Paryžiuje atšaukė kelionę į Turkiją, kur turėjo dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko susitikime, pranešė jo kanceliarija.

Kaip nurodoma, susitikimo metu jam atstovaus užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas ir finansų ministras Michelis Sapinas.

Per teroro išpuolius, kurie Prancūzijos sostinėje naktį iš penktadienio į šeštadienį pareikalavo mažiausiai 120 žmonių gyvybių, dar daugiau kaip 200 žmonių buvo sužeista, pranešė saugumo šaltinis, artimas tyrimui.

Šaltinis pridūrė, kad 80 žmonių buvo sužeista sunkiai.

Atnaujinta 04:48

Skelbiama, kad keturi teroristai, iš kurių trys buvo apsijuosę diržais su sprogmenimis, nukauti per įkaitų gelbėjimo operaciją. Prancūzijos policija teigia, kad visi įkaitų dramoje dalyvavę teroristai nukauti ir nebekelia pavojaus. Du neutralizuoti kitose teroristinių išpuolių vietose. Taip pat du užpuolikai susisprogdino šalia futbolo stadiono. Kol kas nežinoma, kiek iš viso buvo teroristų ir kiek iš jų vis dar laisvėje, todėl policija tęsia paieškas, rašo „The Guardian“.

Primenama, kad „Bataclan“ teatre vyko JAV roko grupės „Eagles of Death Metal“ koncertas, kai į salę įsiveržė kalašnikovais ginkluoti užpuolikai ir ėmė šaudyti į žmones. Skelbiama, kad visi grupės nariai yra sveiki ir gyvi.

Atnaujinta: 03:54

Su džihadistai siejamose „Twitter“ paskyrose aptarinėjami išpuoliai Paryžiuje

„Twitter“ paskyrose, siejamose su džihadistų remėjais, svarstoma, kuri grupė galėjo surengti kruvinas atakas Paryžiuje, nusinešusias mažiausiai 120 žmonių gyvybių, praneša žvalgybos grupė SITE, analizuojanti ekstremistų tinklalapius.

Dauguma vartotojų reiškia nuomonę, kad skerdynes Prancūzijos sostinėje surengė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Jie naudoja arabiškas žymas, kurias galima išversti kaip „Paryžius dega“ ir „Kalifato valstybė smogia Prancūzijai“.

SITE nurodo, kad paskyrose dalijamasi atakų nuotraukomis, o vienas IS prijaučiantis kanalas apkaltino Prancūziją pasiuntus karo lėktuvus į Siriją ir pridūrė, kad „šiandien ji geria iš tos pačios taurės“.

Atnaujinta: 03:27

Skelbiama, kad iš viso Paryžiuje įvyko 6 teroristinės atakos skirtingose Paryžiaus vietose, kol kas nepatvirtintais duomenimis per visas atakas žuvo 153 žmonės. 5 teroristai buvo nukauti, tačiau „CNN“ praneša, kad kad kai kurie užpuolikai vis dar gali būti laisvėje.

Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as pavadino kruvinus išpuolius „beprecendentinėmis terorizmo atakomis“ ir pridūrė, kad tai - „košmaras“. Savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje jis rašė: susidūrę su terorizimu mes esame tauta, kuri žino, kaip save apginti, kaip mobilizuoti savo pajėgas ir dar kartą - supranta, kaip nugalėti teroristus“.

Pasirodo vis daugiau liudininkų pasakojimų

Per šaudynes „Bataclan“ teatre buvęs J. Pierce'as CNN atskleidė, kad įeinant į koncertą patikra buvo labai silpna – jokių metalo detektorių ir pan., užteko tik parodyti bilietą.

Jo teigimu, vienas iš šaulių buvo labai jaunas – 18-19, maksimum 20 metų ir niekuo neišsiskyrė.

„Pamatęs jį po poros minučių nė neįtarčiau, kad jis gali būti šaulys“, – sakė J. Pierce'as.

Atnaujinta: 03:12 Policijos pareigūnai patvirtino, kad per įkaitų vadavimo operacija žuvo 118 žmonių, dar keturiasdešimt nukentėjo per kitus išpuolius, „CNN“ praneša, kad apie 100 žmonių policijai pavyko išvaduoti iš „Bataclan“ teatro.

Paryžiuje po atakų dislokuota papildomai 1 500 karių

Prancūzija dislokavo papildomai 1 500 karių Paryžiuje po kruvinų atakų, kurios nusinešė mažiausiai 120 žmonių gyvybių, pranešė prezidentūra.

„Šeštadienį 9 val. (10 val. Lietuvos laiku) šaukiama gynybos taryba. Jau mobilizuota papildomai 1 500 karių“, – pranešime nurodė Eliziejaus rūmai.

Atnaujinta: 02:27 Prancūzijos žiniasklaida cituoja policijos pareigūnus ir patvirtino, kad vien „Bataclan“ teatre žuvo daugiau nei 100 žmonių. Daugiausiai jie nukentėjo nuo teroristų mėtomų granatų.

Atnaujina: 02:17 „Bloomberg“ televizija praneša, kad „Bataclan“ teatre žuvo mažiausiai 100 žmonių. Jeigu ši informacija bus patvirtinta, tai reikštų, kad Paryžiaus kruvinojo penktadienio metu žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Atnaujinta: 02:10 Kol kas neskelbiamos operacijos detalės, skelbiama, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius greičiausiai išaugs, tačiau skaičiai kol kas nežinomi, „TheGuardian“ teigia, kad užpuolikai mėtė sprogmenis ant įkaitais paimtų žmonių.

Atnaujinta: 01:58 Prancūzija skelbia baigusi įkaitų vadavimo operaciją, du užpuolikai nukauti.

Atnaujinta: 01:52 Žurnalistė Luc Peillon iš „Liberation“ redakcijos praneša, kad įvykio vietoje girdėti sprogimai, liudininkė Samia teigia, kad mato, kaip iš pastato po truputį išeina žmonės arba susidėję rankas virš galvos arba ant neštuvų, ji pažymi, kad dauguma jų - labai jauni, o tai daro vaizdą dar siaubingesnį.

Prancūzų radijo reporteris Julienas Pearce'as buvo „Bataclan“ teatro viduje, kai į jį įsiveržė du ginkluoti užpuolikai. Jo teigimu, du juodai apsirengę šauliai pradėjo šaudyti į žmones automatais „AK-47“. Sužeistiesiems parkritus ant žemės jie į juos paleisdavo kontrolinius šūvius. Užpuolikai nedėvėjo kaukių ir nieko nesakė. Šaudynės truko 10-15 minučių ir mažoje teatro salėje sukėlė tikrą paniką – žmonės šaukė, pasakoja J. Pierce'as, kuriam pavyko pabėgti. Jis tikina matęs 20-25 aukas, gulinčias ant grindų.

Vienas iš sprogimų, nugriaudėjusių šalia „Stade de France“ stadiono, veikiausiai buvo savižudžio ataka, praneša CNN.

Atnaujinta: 01:33 „Bataclan“ teatre, kuriame laikoma apie 100 įkaitų – penki nauji sprogimai. Policija pradėjo šturmą, praneša „Reuters“.

Atnaujinta: 01:30 Lietuvos prezidentė pareiškė užuojautą dėl teroro atakų Paryžiuje

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareiškė nuoširdžią užuojautą Prancūzijos Prezidentui Fransua Hollande‘ui dėl teroro atakų Paryžiuje, pareikalavusių dešimčių taikių žmonių gyvybių aukų ir daugybės sužeistųjų.

„Toks žiaurumas yra niekuo nepateisinamas ir turi sulaukti pelnyto atpildo ir pasmerkimo“, – rašoma Prezidentės užuojautoje.

Šalies vadovė pareiškė nuoširdžią užuojautą aukų artimiesiems bei visiems Prancūzijos žmonėms ir palinkėjo susitelkimo, vienybės ir drąsos.

Atnaujinta: 01:04. Paskelbta nepaprastoji padėtis

Prancūzijos prezidentas Fransua Holandas savo pareiškime pranešė, kad visoje šalyje bus įvesta nepaprastoji padėtis, uždaromos Prancūzijos sienos. Incidentą Prancūzijos prezidentas pavadino „beprecedentiniu teroristiniu išpuoliu“

Jis teigė, kad bus pasitelkta ir kariuomenė tam, kad būtų išvengta tolesnių išpuolių.

F. Holandas paragino Prancūziją likti vieninga ir ramiai.

Atnaujinta: 00:52 JAV prezidentas B. Obama savo trumpoje kalboje pažymėjo, kad „JAV padarys viską, kad šie teroristai susilauktų bausmės“. Taip pat savo kalboje B. Obama sakė, kad išpuolis „tai bandymas terorizuoti nekaltus civilius“. Policijos pareigūnai informavo, kad visas Paryžiaus centras uždarytas, žmonėms liepiama likti namuose. B. Obama teigė, kad dar neturėjo galimybės pakalbėti su Prancūzijos prezidentu.

Pasirodo vis daugiau liudininkų pateikiamos informacijos. 67-erių metų tragedijos liudininkas Jimas Carrollas kaip tik tuo metu ėjo namo, kai išgirdo garsų sprogimą restorane.

„Tada pasigirdo antras sprogimas, o per kelias minutes pradėjo kaukti sirenos. Tai buvo chaosas“, – sakė jis.

Gaisrininkai ir policininkai netrukus užplūdo Rue Bichat ir kitas gatves.

Atnaujinta 00:41 Pasirodė informacija, kad vyksta šaudynės dar vienoje Paryžiaus vietoje „les Halles“ miesto centre, tačiau kol kas tokia informacija nėra oficialiai patvirtinta. JAV prezidentas B. Obama už kelių minučių turėtų sakyti kalbą.

Atnaujinta 00:39 Nukentėjusiųjų skaičius jau pasiekė 60 žmonių.

Atnaujinta: 00:34 „Reuters“ praneša, kad JAV saugumo pareigūnai mano, kad išpuoliai greičiausiai buvo koordinuoti „Tai tikrai atrodo kaip koordinuoti veiksmai“ anoniminį šaltinį cituoja „Reuters“.

Policijos pareigūnai praneša, kad 11 žmonių buvo nužudyta Paryžiaus restorane ir dar apie 35-is „Bataclan“ teatre, kur šiuo metu vyksta įkaitų drama. Skelbiama, kad įkaitais laikomi mažiausiai 100 žmonių.

Dar trys žmonės žuvo po sprogimo prie stadiono.

Atnaujinta: 00:25CNN“ skelbia, kad „Islamo valstybė“ jau išplatino socialiniame tinkle „Twitter“ savo „džiaugsmą“ dėl teroristinių atakų Paryžiuje. Kol kas nepatvirtinta, kad kuri nors konkreti teroristinė organizacija įvykdė kruvinas atakas Paryžiuje. Taip pat pasirodė informacija, kad įkaitais paimta 100 žmonių Prancūzijos koncertų salėje.

Atnaujinta 00:13: Skelbiama, kad futbolo stadione greičiausiai susisprogdino du mirtininkai.

„CNN“ skelbia, kad šiuo metu taip pat vyksta įkaitų vadavimo operacija Paryžiaus koncertų salėje. Taip pat teigiama, kad teroristinės atakos suorganizuotos keturiose skirtingose vietose, nors kol kas nėra oficialios informacijos, kad tai yra teroro išpuoliai, „CNN“ teigia, kad atakos panašios į teroro išpuolį. Kol kas nežinoma, ar atakos susijusios.

Liudininkų pasakojimai: 29-erių metų Nicholas Snookas iš Kembridžo, Anglijos, kartu su keliais kitais žmonėmis šiuo metu yra užsibarikadavę bare, esančiame vos per keliolika metrų nuo vietos, kurioje buvo šaudoma, ir prižiūrimi ginkluoto sargo.

„Aš gyvenu Richard Lenoir gatvėje ir neisiu į savo namus. Čia – beprotybė. Su manimi esantis draugas išsiaiškino, kad žuvo mažiausiai keturi mūsų draugai, kitas – kad dar du. Aš esu apstulbęs, kad viskas įvyko vos per 5 minutes nuo „Charlie Hebdo“ žudynių vietos“, – sakė jis „Mirror Online“.

Taip pat teigiama, kad užpuolikas vis dar laisvėje ir turi pavojingų ginklų.

Liudininkai teigia matę žmonių kūnus, gulinčius ant žemės po šio susišaudymo.

BBC praneša, kad sprogimas įvyko šalia futbolo stadiono, kur tuo metu vyko Vokietijos ir Prancūzijos futbolo mačas, rungtynes stebėjo ir Prancūzijos lyderis Fransua Holandas, jis buvo evakuotas.

Socialiniuose tinkluose dalinamasi šalia futbolo stadiono įvykusio sprogimo garso įrašu.

Nuolat atnaujinama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6700)