„Afganistano pajėgų, parengtų per pastaruosius 20 metų, bus paprašyta vėl prisidėti prie saugumo departamentų kartu su Talibano nariais“, – spaudos konferencijoje sostinėje Kabule paskelbė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Atstovas pridūrė, kad bet kokiam sukilimui prieš judėjimo valdymą bus „skaudžiai smogta“. Kiek anksčiau jis pranešė, kad talibai užėmė Pandžšyro slėnį – paskutinį pasipriešinimo Afganistane rajoną.

„Islamo Emyratas labai jautriai [reaguoja] į sukilimus. Bet kam, kas bandys pradėti kokį nors sukilimą, bus skaudžiai smogta“, – sakė Z. Mujahidas.

Talibanas valdžią Afganistane užgrobė prieš tris savaites, bet vyriausybės sudėties dar nepaskelbė. Atstovas pranešė, kad iš pradžių bus paskelbta apie „laikiną sistemą“ ir ją paskui bus galima keisti.

„Galutiniai sprendimai priimti, dabar dirbame dėl techninių klausimų, – sakė jis. – Paskelbsime naująją vyriausybę iškart, kai tik bus išspręsti techniniai klausimai.“

Skelbia užėmęs paskutinį pasipriešinimo bastioną

Radikalus islamo Talibanas skelbia užėmęs paskutinįjį pasipriešinimo Afganistane bastioną. Pandžšyro slėnis „visiškai užimtas“, pareiškė Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas. „Po šios pergalės mūsų šalis visiškai išvaduota iš karo liūno“, - pridūrė jis. Atstovo duomenų kol kas nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

Prieš tai pasipriešinimo kovotojai Pandžšyro slėnyje Afganistane po nuožmių mūšių su Talibanu praėjusiomis dienomis pasiūlė paliaubas. Naktį į pirmadienį paskelbtame pareiškime Nacionalinis pasipriešinimo frontas (NRF) pareiškė siūlantis, kad Talibanas „sustabdytų savo karines operacijas Pandžšyro slėnyje“ ir atsitrauktų. „Mainais mes nurodysime savo pajėgoms nutraukti karines akcijas“, - pabrėžiama pareiškime.

Radikalus islamo Talibanas savaitgalį įžengė dar giliau į paskutinįjį pasipriešinimo Afganistane bastioną. Talibai pranešė apie įnirtingus mūšius Pandžšyro slėnyje ir, anot pranešimų, užėmė dar kelias į šiaurę nuo Kabulo esančios provincijos teritorijas.

Pandžšyro slėnis jau dešimtajame dešimtmetyje buvo pasipriešinimo islamistams bastionas ir niekuomet nebuvo perimtas. Prieš tris savaites slėnyje susiformavo nauja pasipriešinimo grupuotė pavadinimu NRF, vadovaujama 2001 metais nužudyto Afganistano karo vado ir Talibano priešininko Ahmado Shaho Massoudo sūnaus bei buvusio viceprezidento Amrullaho Saleho. Pastarasis dėl talibų apsiausties įspėjo dėl humanitarinės krizės slėnyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)