„Garbusis mula Abdul Ghani Baradaras buvo paskirtas... politinio biuro vadovu“, – sakoma ketvirtadienį vakare paskelbtame Talibano atstovo Zabihullah Mujahido pareiškime.

„Šiuo žingsniu siekiama sustiprinti ir tinkamai vykdyti vykstantį derybų procesą su Jungtinėmis Valstijomis“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį sukilėliai pranešė keturias dienas iš eilės dalyvavę derybose su JAV pareigūnais Dohoje. Ar šios derybos tęsėsi ir penktadienį, kol kas neaišku.

Anot ekspertų, „precedento neturinti“ derybų trukmė teikia vilčių, kad šalys artėja prie susitarimo, atversiančio kelią taikos deryboms.

Tačiau Vašingtonas, antradienį patvirtinęs, jog JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas dalyvauja derybose su Talibano atstovais Katare, nuo to laiko daugiau pranešimų apie nepaskelbė.

Tuo metu Afganistano pareigūnai, anksčiau priekaištavę, kad yra nušalinti nuo derybų, perspėjo, jog bet kokiam susitarimui reikės jų pritarimo.

Talibano kovotojai kol kas turi persvarą šiame konflikte. Afganų pajėgos, pasak ekspertų, patiria didelių nuostolių.

Prezidentas Ashrafas Ghani, kalbėdamas ketvirtadienį Pasaulio ekonomikos forume Davose sakė, kad nuo 2014 metų rugsėjo žuvo daugiau nei 45 tūkst. afganų saugumo pajėgų karių. NATO kovinės pajėgos iš šalies pasitraukė 2014-ųjų pabaigoje.

„Nuo tada, kai tapau prezidentu... savo gyvybes paaukojo daugiau nei 45 tūkst. Afganistano saugumo pajėgų narių. Tarptautinių pajėgų aukų skaičius neviršija 72“, – sakė jis.

Naujausiais pateiktas žuvusių afganų karių skaičius – vidutiniškai daugiau nei 28 kariai per dieną – yra gerokai didesnis, nei buvo pripažįstama iki šiol. Praėjusį lapkritį A. Ghani sakė, kad nuo 2015 metų pradžios šalyje žuvo 28 529 kariai – daugiau nei po 20 kiekvieną dieną.

Didžiuliai Afganistano saugumo pajėgų nuostoliai rodo, kad saugumo padėtis šalyje išlieka trapi, o Talibanas stiprėja. Tai verčia abejoti JAV pareiškimais, kad Afganistano pajėgos darosi vis veiksmingesnės kovoje.