Kai kurie vyrai buvo su ginklais, kiti šypsodamiesi darėsi asmenukes. Vaikai pardavinėjo baltas vėliavas su islamo tikėjimo išpažinimo užrašu, pasakojo AFP žurnalistai. Talibanas metinių dieną paskelbė šventine nedarbo diena. Herate Vakarų Afganistane Talibano šalininkai skandavo: „Mirtis europiečiams, mirtis vakariečiams, tegyvuoja Afganistano Islamo Emyratas, mirtis amerikiečiams“.

2021 m vasarą tarptautiniai daliniai po beveik 20 metų pasitraukė iš Afganistano. Po greito veržimosi visoje šalyje Talibanas rugpjūčio 15 d. vėl perėmė valdžią ir paskelbė „Islamo Emyratą“. Po Afganistano vyriausybės nuvertimo talibai drakoniškais įstatymais įtvirtino savo griežtą islamo interpretaciją ir smarkiai apribojo pirmiausiai moterų teises.

„Kabulo užkariavimas dar kartą įrodė, kad niekas negali kontroliuoti išdidžios Afganistano tautos“, – antradienį pareiškė Talibano institucijos. Valdžios perėmimas esą leido „atverti kelią islamo sistemos Afganistane sukūrimui“.

Kai kuriems afganistaniečiams švenčiant pagerėjusią saugumo situaciją Afganistane ir Talibano valdymą, kitiems rugpjūčio 15 d. yra liūdna diena – daugelis kenčia dėl prastos ekonominės padėties ir užsienio humanitarinės pagalbos trūkumo.

Ūkininkas Rahatullahas Azizis sakė, kad anksčiau užsidirbdavo pragyvenimui augindamas derlių, o dabar „turi tik tiek, kad galėtų pavalgyti“. Tačiau jis esą dabar gali be rūpesčių keliauti, nebijodama būti užpultas.

To valdant Talibanui negali daryti Afganistano moterys, bent jau nelydimos vyrų. Joms žingsnis po žingsnio buvo užkirstas kelias ir į mokslą. Prieš metines kelios moterys surengė nedidelę demonstraciją, daugelio jų veidai buvo uždengti. „Visos Afganistano mergaitės ir moterys nori susigrąžinti savo laisvę“, – prieš metines sakė buvusi studentė Hamasah Bawa.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją